Terveys

Kuinka sovittaa yhteen terveellinen ruokavalio ja liikunta?

Painonhallintaan tarvitaan molemmat liikunta sekä terveellinen ruokavalio. Helpommin sanottu kuin tehty.

Teksti Mika Luosujärvi
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Kun mies aloittaa laihduttamisen, usein tiukan ruokavalion sekaan heitetään myös päivittäinen urheilusuoritus kilojen karistamisen nopeuttamiseksi. Tällainen menettelytapa on yleinen miehillä, jotka haluavat tuloksia heti ja jotka ovat tympääntyneet odottamaan kuukausikaupalla näkyvää eroa ulkonäössään. Hirmuinen kuntoilu yhdessä lisäravinteiden kanssa kasvattaa kyllä lihasmassaa, mutta painoa pudottaessa siitä voi olla haittaa. Tässäpä siis vinkit, joiden avulla treenaat sopivasti ruokavalioosi nähden painoa pudottaessasi.

1. Tili miinukselle

AskMen.com –sivuston mukaan tärkeintä on kuluttaa kaloreita enemmän kuin tienaa. Jos kuitenkin kulutat liikaa energiaa, poltat todennäköisesti napaläskin lisäksi lihasmassaa, mitä et varmaankaan halua tapahtuvan. Saat poltettua tarpeeksi kaloreita jo pelkästään urheilemalla tai syömällä kevyesti.

2. Älä järkytä kehoasi. 

Älä anna kropallesi shokkihoitoa urheilemalla ja/tai paastoamalla kuin mielipuolinen. Jos haluat nopeita tuloksia, se ei ole ainoa saati terveellinen vaihtoehto. Jos syömisen lopettaa ja aloittaa täysimittaisen urheilun, aineenvaihdunta hidastuu minimiin. Ja kun urheillessa vatsa on täysin tyhjä, joutuu kroppa käyttämään energianlähteenään lihasmassaa.

3. Yksi kerrallaan. 

Ruokavalion ja urheilun yhteensovittaminen on yleensä helpompaa, jos aloittaa jommastakummasta ja ottaa toisen mukaan kuvioihin vasta myöhemmin. Jos haluat vähentää syömistäsi, tee se ja tarkastele, miten se itsessään vaikuttaa painonpudotukseen. Lisää liikunta mukaan kuvioihin vasta myöhemmin. Muista kuitenkin, että kroppa tottuu liikuntaan nopeasti, minkä jälkeen rankankin päivittäisen liikunnan tulokset voivat jäädä laihoiksi. Kannattaakin siis mieluummin syödä terveellisemmin, jos haluat aloittaa jommastakummasta vaihtoehdosta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi