Terve.fi

Kuinka aivot hyötyvät meditaatiosta?

Kuinka aivot hyötyvät meditaatiosta?
Edistyneet meditoijat voivat sulkea aivoistaan pois päältä alueita, jotka ovat yhteyksissä esimerkiksi haaveiluun, autismiin ja skitsofreniaan, kertoo Yalen yliopiston tutkimus.
Julkaistu 28.11.2011

Medical Xpressin mukaan meditaation on jo aiemmin huomattu olevan yhteydessä kohonneeseen onnellisuuteen ja sen on havaittu auttavan erilaisissa terveysongelmissa ja niiden ehkäisyssä. Tutkijat halusivat tietää, kuinka meditaatio vaikuttaa aivojen toimintaan ja kuvasivat fMRI-menetelmällä eri meditaatioharjoituksia tekeviä ryhmiä, joista toisessa oli edistyneitä ja toisessa aloittelevia meditoijia.

Tutkijat huomasivat edistyneiden koehenkilöiden aivoissa vähentynyttä aktiivisuutta alueilla (default mode network), jotka on yhdistetty muun muassa keskittymisvaikeuksiin, ADHD:hen ja ahdistukseen. Näiden alueiden deaktiivisuus oli nähtävissä kokeneilla meditoijilla riippumatta harjoituksesta.

Viikko sitten Proceedings of the National Academy of Sciences –julkaisussa esitellyt tulokset kertovat myös, että edistyneet meditoijat aktivoivat harjoituksissaan aivojen osia, jotka vastaavat itsetutkiskelusta ja kognitiivisen toiminnan kontrolloinnista.

Tutkijoiden mukaan löydöksiä voidaan mahdollisesti hyödyntää tulevaisuudessa mielisairauksien hoidossa.

Kommentoi »