Terve.fi

Krooninen yskä lievittyy epilepsialääkkeellä

Krooninen yskä lievittyy epilepsialääkkeellä
Julkaistu 4.9.2012

Tutkimuksessa gabapentiini-epilepsialääke vähensi ja lievitti yskimistä ja siten helpotti potilaiden elämää muutenkin. Käytännössä yskäoireet helpottuivat joka neljännellä gabapentiiniä kahdeksan viikon ajan saaneella.

Oireet alkoivat lievittyä neljässä viikossa, mutta vaikutus hiipui vähitellen lääkityksen päätyttyä. Tutkijat pitävät hiipumista merkkinä siitä, että gabapentiini todella vähensi yskää. Se viittaa myös siihen, ettei lääke paranna kroonista yskää vaan ainoastaan hillitsee oireita.

Jos tulokset vahvistetaan lisätutkimuksissa, voisi gabapentiini auttaa monia kroonisesti yskästä kärsiviä. Tässä tutkimuksessa gabapentiini oli turvallinen, mutta aiheutti pahoinvointia ja väsymystä joka kolmannelle potilaalle. Oireet vähenivät kun annosta pienennettiin.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja siihen osallistui 62 yskäpotilasta, joiden yskä ei ollut lakannut tavanomaisilla hoidoilla. Osallistujat satunnaistettiin kahdeksaksi viikoksi gabapentiini- tai lumelääkitykselle. Yskäoireita arvioitiin viidesti tutkimuksen aikana.

Yskää pidetään kroonisena tai pitkittyneenä, kun se jatkuu yli 4–8 viikkoa. Yskä voi pitkittyä monestakin syystä, mutta usein taustalla on infektiotauti tai hengityselinten sairaus, jolloin yskä yleensä hoituu tavanomaisilla lääkkeillä. Osalla potilaista yskä kuitenkin jatkuu.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Lancet 2012

Copyright Duodecim 2012

1 kommentti