Terve.fi

"Kovakorvaiset narsistit pitää sulkea pois" - lääkärien pääsykokeet puhuttavat

"Kovakorvaiset narsistit pitää sulkea pois" - lääkärien pääsykokeet puhuttavat
Julkaistu: 13.6.2013

204 kättä nousee. Kyllä, lääketieteelliseen pyrkijät pitäisi testata psykologisesti. Eikä pidä, sanoo 30 ihmistä.

Näin on vastattu tähän mennessä gallupiin, joka liittyy kaikille avoimeen Terve.fi:n juttuun. Jutussa ja gallupissa kysyttiin, pitäisikö lääkäriksi pyrkivien vuorovaikutustaitoja psyykkisiä ominaisuuksia selvittää valintakokeessa.

- Nykyään nuoret lääkärit osaavat harvoin käyttää omia aivojaan. He noudattavat ulkoa opeteltuja toimintakaavioita, suomii yksi aihetta kommentoineista. Hänen mielestään lääkäriksi pyrkijät pitäisi ehdottomasti testata, jotta saataisiin karsittua tunnevammaiset pois joukosta.

- Kovaluontoiset ja -korvaiset narsistit pitää kyetä jo lähdössä sulkemaan pois, hän kirjoittaa.

Toinen keskustelija taas hoksauttaa, etteivät kaikki lääkärit toimi potilastyössä:

- Osa sosiaalisesti kömpelöistä voi olla erittäin päteviä tutkijoina.

Pelkkä älli ei riitä

Psykologiset testit ovat puhuttaneet myös hoitajia ja lääkäreitä ammattikuntien omilla sivustoilla, Hoitoportaalissa ja Lääkäriportaalissa.

Hoitajien kommenteissa ollaan useimmiten sitä mieltä, että psykologisen testauksen ja vuorovaikutustaitojen selvittämisen pitäisi ilman muuta kuulua lääkärien pääsykokeeseen – samoin kuin hoitoalalle pyrkivien.

- Olen urani aikana nähnyt enemmän työhönsä sopimattomia lääkäreitä kun hoitajia, kirjoittaa yksi hoitajista.

- Jos vielä suhteuttaa luvun hoitajien ja lääkärien määriin, niin ero on oikeastaan järisyttävän iso. Isoin puute on useimmiten ollut nimenomaan tuo vuorovaikutustaito, mutta on siellä ollut persoonallisuushäiriöisiä, päihdeongelmaisia ja muita mielenterveysongelmia.

- Sosiaaliset- ja vuorovaikutustaidot ovat hyvän hoidon peruskallio, olipa kyseessä sitten lääkäri tai hoitaja, toteaa yksi muista kommentoijista.

Eräässä toisessa hoitajakommentissa todetaan, ettei älli riitä vaan pitäisi olla myös maalaisjärkeä ja käytöstapoja.

“Moni olisi jäänyt rannalle”

Lääkärit eivät näytä liputtavan testien puolesta yhtä selkeästi kuin hoitajat. Lääkäriportaalissa moni keskustelija on sitä mieltä, että soveltuvuustestit tai psykologiset testit voisivat sinällään olla kannatettava ajatus, mutta toisaalta asia on monimutkainen: miten löytää riittävän luotettava tapa testata? Ainakaan tasapäistävä psykologinen seula ei voi toimia, ajattelee esimerkiksi tämä kommentoija:

- Asia on kyllä sillä tavalla, että moni TODELLA lahjakas ja hyvä diagnostikko/todella taitava kirurgi olisi jäänyt auttamatta sosiaalipsykologitanttojen soveltuvuustesteissä rannoille ruikuttamaan.

- Kyllä se nyt vaan niin on, että tietynlainen äly ja sosiaaliset taidot eivät aina kulje ihan käsi kädessä.

Yksi kommentoijista kertoo työskennelleensä aikanaan lääkärintutkinnon uudistamisen parissa ja selvittäneensä soveltuvuuskokeen ajatusta lääketieteelliseen pyrkiville. Hänellä on jäänyt mieleen suuri amerikkalaistutkimus, jonka tarkasteluun ”päättyi keskustelu psykologisista soveltuvuuskokeista, koska pitkään lääkärinä työskennelleet erilaisilla lääkäriurilla työskennelleet kollegat olivat havainneet saman”. Tällä ”samalla” hän tarkoittaa tutkimuksen huomiota siitä, että lääkäri itse, potilaat ja kollegat arvioivat parhaaksi lääkärit, jotka aikanaan olivat valinneet lääketieteen, koska ammatti tuo hyvät tulot, arvostetun aseman ja varman työpaikan.

- Aina olen päätynyt siihen, että parasta on, että opiskelijoiksi valitaan nuoria, jotka ovat valmiita koko elämän kestoiseen opiskeluun, nopeita oppijoita, päämäärätietoisia, ahkeria ja nopeita päättämään, kirjoittaa kyseinen kommentoija.

- Pääsykoe on juuri siksi tarpeen, että valikoidaan ne, jotka kykenevät nopeasti ratkaisemaan oikein.

Nimimerkki Opettaja kirjoittaa kannattavansa lämpimästi haastattelua valintakokeiden osana. Hän kertoo opettaneensa useita satoja kandeja vuosien mittaan.

- Klinikkavaiheessa on jo myöhäistä ohjata opiskelijaa muulle alalle, hän summaa.

Skrollaa alas ja jatka keskustelua. Pitäisikö lääkäriksi pyrkivien vuorovaikutustaitoja ja psyykkisiä ominaisuuksia selvittää valintakokeessa?

Lähteet: Terve.fi, Lääkäriportaali.fi, Hoitoportaali.fi.

Lue aiempi juttu ja käy vastaamassa gallupiin:

14 kommenttia