Voi hyvin

Kolumnisti Nina Honkanen: Älä arvostele kenenkään kehoa

Kolumnisti Nina Honkanen: Älä arvostele kenenkään kehoa
Riittääkö kehoni sellaisena kuin luonto sen loi? Häpeän kokemus ja ulkonäköpaineet eivät ratkea kauneusleikkauksilla, kirjoittaa kolumnisti Nina Honkanen.
Julkaistu 14.6.2018

Parta vai ajeltu? Hoikka vai rehevä? A- vai D-kuppi? Itse kukin pähkäilee välillä ulkonäköön liittyviä yksityiskohtia. Yksi tykkää trimmatusta, toinen uhkeammasta, kolmas ei anna ulkonäölle sen kummempaa painoa. Neljäs toivoo lahjaksi silikoneja ja viides haaveilee muhkeammista huulista, vaikka itsensä kanssa sinut olemisella on lopulta isoin merkitys kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa – ei senteillä tai kiloilla.

Ulkonäkö on osa identiteettiämme, ja sen yhtenä mittarina pidetään kehon ulokkeita, kuten vaikkapa rintojen tai peniksen kokoa.

Keveimmässäkin ulkonäkökommentissa piilee epäilyksensiemen omasta riittämättömyydestä. Ulkoiset ominaisuudet voivat muuttua seksuaalisuutta kahlitsevaksi tekijäksi. Miten psyko-fyysinen kokonaisuutemme voisi olla voimavara eikä taakka?

Oma kehonkuva ja seksuaalisuus ovat herkkiä alueita. Siksi ei kannata sortua kommentoimaan itseään tai toista lihavaksi, lattarintaiseksi, pienimunaiseksi tai susirumaksi edes vertauskuvallisena vitsinä. Tölväisy ulottuu helposti sydämeen ja sieluun asti ja myös kokemukseen omasta haluttavuudesta ja seksuaalisuudesta laajemminkin.

Kun vierailen seksuaalikasvattajana kouluissa, nuoret haluavat usein jutella anatomian merkityksestä seksuaaliseen nautintoon ja pohtia aiheeseen liittyviä myyttejä. Ei ihme, sillä tässä tietotulvassa mietityttää, riittääkö kehomme sellaisena millaiseksi luonto sen on luonut.

Oma kehonkuva ja seksuaalisuus ovat herkkiä alueita. Siksi ei kannata sortua kommentoimaan itseään tai toista lihavaksi, lattarintaiseksi, pienimunaiseksi tai susirumaksi edes vertauskuvallisena vitsinä.

Vertaankin mainosten tai pornon estetiikkaa usein toimintaleffoihin: emmehän me Bondinkaan nähtyämme kuvittele voivamme hypätä pilvenpiirtäjän huipulta lentävään helikopteriin ja sen palamaan syttyessä hypätä suihkulähteeseen pelastettu nuorikko kainalossa.

Myös sosiaalisen median kuvat ja niissä esiintyvät ihmiset ovat eri tavoin ja filtterein tuunattuja.

Oscar-gaalassa palkitun Frances McDormandin esiintyminen meikittömänä oli kuin raikas tuulenvire kliinisesti leikattujen kollegojensa rinnalla. Onkin harmi, että monet heistä ovat valinneet kirurgisen tien. Diktaattorina kieltäisin kauneusleikkaukset laittomina siinä kuin muutkin ihmisyyttä loukkaavat teot.

Mitä muuta esteettinen kauneuskirurgiabisnes on kuin iso huijausyritys saada ihmiset kokemaan kehonkuvansa vääränä? Yhä nuorempien kehoja tuhotaan uskottelemalla, että onni löytyy törröttävämmistä huulista tai isommista rinnoista.

Yksilönvapauteen ja individualismiin jotain tolkkua odotellessa toivotan itsekritiikkivapaata loma- ja rantakautta meille kaikille.

Nina Honkanen on helsinkiläinen kirjailija ja seksuaalikasvattaja. Hänellä on neljä poikaa, joiden kanssa hän leipoo ja parantaa maailmaa. Nina pelkää ailahtelevia ihmisiä eikä pidä miellyttämisen tarpeestaan.

Kommentoi »