Kolesteroli alemmas

Kolesteroli alemmas
Kolesterolin alentaminen on tarpeen niilläkin, joilla ei ole kohonnutta kolesterolia. Se vähentää selvästi sydänkuolleisuutta, sanoo tutkimus.
Julkaistu 15.6.2009

Nykyisen Käypä hoito -suosituksen mukaan pahan kolesterolin eli LDL:n tulisi olla terveillä ihmisillä alle 3 mmol/l ja suuren riskin potilailla alle 2,5 mmol/l. Uusimpien tutkimusten mukaan tavoitearvot ovat liian korkeita, ja Käypä hoito -suosituksen uskotaan muuttuvan ensi vuonna. Solut nimittäin saavat käyttöönsä riittävästi kolesterolia, vaikka LDL-pitoisuus olisi vain noin 0,5 mmol/l.

– Amerikkalaisen Jupiter-tutkimuksen mukaan LDL-kolesterolipitoisuuden laskeminen luonnonmukaiselle tasolle – jolloin LDL on enintään 1,5 mmol/l – lähes puolittaa sydänkohtauksen, aivohalvauksen tai sydän- ja verisuonitaudeista johtuvan kuoleman riskiä. Lisäksi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen vaara alenee selkeästi, ylilääkäri Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta kertoo.

Viestii vaarasta 

Pelkillä elintapamuutoksilla LDL:n alentaminen luonnonmukaiselle tasolle ei yleensä onnistu, vaan avuksi tarvitaan statiinia. Jupiter-tutkimuksessa käytettiin rosuvastatiinia, joka tunnetaan kauppanimellä Crestor.

– LDL olisi syytä hoitaa luonnonmukaiselle tasolle ainakin jo valtimotautiin sairastuneilla po- tilailla, tyypin 2 diabeetikoilla ja perinnöllistä kolesterolitautia sairastavilla henkilöillä. Terveillä ihmisillä runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja juureksia sisältävä ruokavalio yhdistettynä säännölliseen liikuntaan pitää kolesteroliarvot yleensä hyvinä. Tällöin LDL on usein mahdollista laskea 2 mmol/l paikkeille.

Jupiter-tutkimuksen mukaan sydän- ja verisuonitautien vaaraa lisää myös kohollaan oleva herkkä CRP-arvo. CRP:llä tarkoitetaan maksan tuottamaa proteiinia, jonka pitoisuus nousee veressä bakteeritulehdusten, muiden tulehdustilojen ja kudosvaurioiden yhteydessä usean kymmenen tasolle ja vakavammissa sairauksissa jopa useisiin satoihin. Herkän CRP:n nousulla puolestaan tarkoitetaan tartuntatulehduksen kannalta normaalialueella olevaa arvoa, joka on kuitenkin ihannetilanteeseen (alle 1 mg/l) nähden toistuvasti koholla eli yli 3 mg/l.

– Vaikka herkkä CRP-arvo olisi vain lievästi koholla, viestii se riskistä saada vakava sydäntapahtuma. Vaarassa ovat myös näennäisesti terveet ihmiset. Tämä selittyy sillä, että jatkuva krooninen tulehdustila – jota herkän CRP:n koholla oleminen kuvaa – voi aiheuttaa verisuonten seinämissä olevaan plakkiin repeämiä. Ne keräävät ympärilleen verihiutaleita. Tämän seurauksena on sairastuneesta suonesta riippuen sydäntai aivoinfarkti.

Kilot kuriin 

Sairastumisriski kasvaa, jos kohollaan olevaan herkkään CRP:hen liittyy muita vaaratekijöitä. Vaarallisin on korkean LDL:n ja kohollaan olevan herkän CRP:n yhdistelmä, johon liittyvät tupakointi, korkea verenpaine ja diabetes.

– Kohollaan olevaa herkkää CRP:tä voidaan alentaa statiinilääkityksellä. Jupiter-tutkimus osoitti, että se toimii myös potilailla, joiden kolesteroliar vot ovat normaalit. Antibiootit ja tulehduskipulääkkeet sen sijaan eivät herkkää CRP:tä laske, sillä ne eivät vaikuta tulehdukseen valtimon seinämässä. Myöskään antioksidanteista tai estrogeenistä ei laajoissa tutkimuksissa ole saatu apua. Herkän CRP:n nousu näyttää usein liittyvän ylipainoon, metaboliseen oireyhtymään ja diabetekseen. Näin ollen painonhallinta ja säännöllinen liikunta voivat ehkäistä sen nousua. Myös tupakoinnin välttäminen pitää lisäriskin kurissa.

Entä milloin herkän CRP-arvon määrittäminen on aiheellista?

– Herkän CRP-arvon määrittäminen on aiheellista vain silloin, kun sydäntautiriskistä ei päästä muilla keinoin varmuuteen. Tärkeämpää olisi olla tietoinen muista riskitekijöistä, jotka altistavat sydän- ja verisuonitaudeille.

Asiantuntija LT, ylilääkäri Ari Palomäki, Kanta-Hämeen keskussairaala

Kommentoi »