Terve.fi

Kodin tuoksut - hyvä sisäilma on tuoksuton

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto
Kodin tuoksut - hyvä sisäilma on tuoksuton
Raikas pesuaine tai eksoottinen laventeli voivat tuoda kodin huoneilmaan miellyttävän tuulahduksen, mutta liiat tuoksut voivat aiheuttaa jopa allergiaoireita. Katso vinkit tuoksuttomaan kotiin!
Julkaistu 14.3.2019

Hajusteet voivat aiheuttaa monille ikäviä oireita: silmiä kirveltää, päätä särkee ja nenä vuotaa tai ihoon nousee kutiavaa ihottumaa. Emme aina ymmärrä kuinka paljon tuoksukuormaa meillä on ja kuinka monet kärsivät ylimääräisistä hajusteista.

Hajusteet ovat tuoksuvia ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, joita käytetään joko peittämään tai muuttamaan tuotteen käyttäjän tai tuotteen sisältämien raaka-aineiden ominaishajua.

Hajuste voi sisältää lukuisia erilaisia yhdisteitä. Hajusteita sisältävät esimerkiksi erilaiset kosmetiikka- ja hygieniatuotteet, saippuat sekä pesu- ja huuhteluaineet.

Hajusteille herkistynyt henkilö voi kärsiä joko tuoksuherkkyydestä tai hajusteallergiasta, jotka usein sekoitetaan keskenään. Ne ovat kuitenkin kaksi aivan eri asiaa: hajusteallergia on huomattavasti tuoksuherkkyyttä harvinaisempaa, sillä siitä kärsii vain 2-3 prosenttia suomalaisista.

Tuoksuherkät eivät totu tuoksuihin

Saatko päänsärkyä leijailevasta hajuveden tuoksusta? Tuleeko sinulle huono olo tuoksukynttilöistä tai tupakan hajusta? Voi olla että kärsit tuoksuherkkyydestä.

Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia oireita. Tuoksuherkkien hajuaisti ei ole tavallista herkempi, vaan heiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin.

Tavallisimpia oireita ovat päänsärky, nuha ja nenän kutina sekä erilaiset silmäoireet. Muita oireita voivat olla yskä, hengenahdistus, pahoinvointi, kurkun karheus, iho-oireet ja huimaus. Herkkyys oireille vaihtelee. Joku voi saada jo muutamassa minuutissa tykyttävän päänsäryn, kun toinen selviää lievällä kurkun karheudella ja muutamalla aivastuksella. Oireita ilmenee ympäri vuoden.

Tuoksuherkkyys ei estä kaikkien tuoksujen käyttöä eivätkä luonnossa esiintyvät tuoksut yleensä aiheuta tuoksuherkille oireita.

Tuoksuherkkyys voi olla lievää, mutta se voi olla niin voimakastakin, että oireista kärsivät joutuvat välttelemään julkisia tiloja. Tuoksuherkkyyden paras hoito olisikin tuoksuton ympäristö, mutta se on käytännössä mahdotonta

Hajusteallergia aiheuttaa ihottumaa

Hajusteet ovat tavallisia allergisen kosketusihottuman aiheuttajia. Hajusteisiin liittyvä kosketusallergia ilmenee ihottumana niillä ihoalueilla, jotka altistuvat hajustetuille tuotteille - tyypillisimmin ohuille ihoalueille, kuten kaulaan, kasvoille ja kainaloihin.

Hajusteallergiassa iho punoittaa, kutisee ja jopa turpoaa.

Hajusteita on yleisimmin erilaisissa kosmetiikkatuotteissa ja puhdistusaineissa, mutta toisinaan hajusteita saattaa olla yllättävissäkin paikoissa, jopa leikkikaluissa. Tästä syystä hajusteallergia voi tulla yllätyksenä.

Tavallisimpia kosketusallergian aiheuttajia ovat kuitenkin deodoranttien, partavesien, käsi- ja kosteusvoiteiden sekä siivousaineiden tuoksuaineet.

Voit hoitaa hajusteallergiaa vähentämällä kaikkien hajustettujen tuotteiden käyttöä, vaikka saatat sietää joitakin hajustettuja tuotteita paremmin kuin toisia. Hajusteettomuus on tavallisesti merkitty pakkauksen tuoteselosteeseen. Lue kuitenkin aina tuoteseloste ja hae kokeilemalla itsellesi sopivat tuotteet.

6 faktaa kodin tuoksuista

1. Parfyymi voi laukaista pahoinvoinnin

Tuoksuherkkyys kuuluu ympäristöherkkyyksien kirjavaan joukkoon, ja se ilmenee esimerkiksi kutinana, päänsärkynä, hengenahdistuksena ja silmäoireina. Käytä tuoksuja maltillisesti etenkin julkisessa liikenteessä ja yleisötapahtumissa.

2. Päivittäiskosmetiikka voi kutittaa

Tuoksuherkkyys ei ole sama asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla kutinana tai ihottumana ilmenevää kosketus-allergiaa. Tavallisimpia hajusteallergian aiheuttajia ovat deodoranttien, partavesien ja erilaisten voiteiden tuoksuaineet.

3. Tupakan haju tarttuu

Tupakan haju tarttuu ihmisen ihoon ja tekstiileihin helposti, ja se voi laukaista tuoksuherkkyysoireita. Ei siis riitä, että säästät muut savulta – vältä tupakointia juuri ennen ihmisten tapaamista tai yleisiin tiloihin saapumista.

4. Tiedosta kodin tuoksukuorma

Joka kolmas väestöstä oireilee ainakin silloin tällöin tuoksuista tai hajuista. Monet kodin puhdistusaineet sekä pyykinpesu- ja huuhteluaineet kätkevät sisäänsä lisättyjä tuoksuja, jotka voivat aiheuttaa oireita.

5. Tuoksuva sisustus voi herkistää

Kodissa hajustetut tekstiilit, ilmanraikastimet, tuoksukynttilät tai voimakkaasti tuoksuvat kukat voivat saada nenän tukkoon tai laukaista migreenin. Huonetuoksuilla ei voi peittää pölyn, likaisuuden tai tuulettamatta jättämisen aiheuttamia hajuhaittoja.

6. Puhdas koti ei tuoksu

Puhdas koti on tuoksuton, eikä lisätty tuoksu ole paras keino peittää ei-toivottuja hajuja. Hajusteettomia tuotteita löytyy kaikkeen kodin puhtaanapitoon, niin pyykkäykseen, tiskaukseen kuin lattian- ja ikkunanpesuunkin.

Tuoksuperäisiä allergiaoireita voi lievittää mahdollisimman tuoksuttomalla ympäristöllä. Vaikeissa oireissa käänny aina lääkärin puoleen. Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta saat neuvontaa ja vinkkejä arkeen.

Jos haluat nostaa tietoisuutta hajusteherkkyydestä, voit tulostaa työpaikallesi tuoksujulisteen.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton juhlavuoden yhteistyökumppanina toimii ACO, pohjoismainen ihonhoitotuotteita valmistava yritys, jonka valikoimasta löytyy myös hajusteettomia tuotteita.

Lue lisää: www.allergia.fi

3 kommenttia