Terve.fi

Kivun kanssa jaksaminen ja pitkäaikaisen kivun oheisongelmat

Kivun kanssa jaksaminen ja pitkäaikaisen kivun oheisongelmat
Ihmisen aistit pyrkivät tottumaan jatkuvasti läsnä olevaan ärsykkeeseen (esim. liikenteen melu, lähistöllä olevan tehtaan paha haju). Kipuun vastaavaa tottumista ei synny, vaan kipu on läsnä tietoisuudessa enemmän tai vähemmän kuluttaen voimavaroja.
Julkaistu: 7.10.2008

Huomion kohdistaminen pois kivusta esimerkiksi mielenkiintoisiin ja mielihyvää tuottaviin asioihin siirtää usein kivun taka-alalle. Huomion aktiivista kohdistamista pois kivusta voidaan opetella kivunhoitoon käytettävien psykoterapeuttisten hoitomenetelmien avulla. Näitä työkaluja ovat mm rentoutuminen, hypnoosi ja kognitiivinen psykoterapia.

Kipuun liittyy kärsimyksen ja toimintakyvyn rajoituksien lisäksi usein myös muita ongelmia. Pitkäaikainen kipu saattaa vaikeuttaa nukahtamista tai tehdä yöunen rikkonaiseksi. Esimerkiksi kipeälle kyljelle kääntyminen voi herättää tai kipulääkkeen vaikutus loppua kesken yön.

Usein pitkäkestoiseen kipuun liittyy mielialan laskua. Pitkäaikainen vaikea kipu johtaa jonkinasteiseen masentuneisuuteen jopa 60 – 80 %.potilaista. Jos potilaalla on samanaikaisesti kipua ja masennusta, yleensä kipu on alkanut ensin ja masennus ilmaantunut myöhemmin.

Epävarmuus tulevasta, pohdinnat kivun syistä, kestosta ja hoitomahdollisuuksista sekä epätietoisuus kivun kestosta huolestuttavat. Kipuun ja sen aiheuttamiin muihin oireisiin kuten tuntomuutoksiin liittyy monesti ahdistavia tunteita ja ajatuksia.

Kipu johtaa monesti passivoitumiseen ja erakoitumiseen. Ajatusten piiri saattaa kaventua, ei ole voimia lähteä liikkeelle eikä halua tavata toisia ihmisiä. Saattaa tulla tunne, että kukaan ei ymmärrä itsellä olevaa kipua ja siihen liittyvää kärsimystä; kipu ei välttämättä näy ulospäin. Fyysisen aktiivisuuden väheneminen voi johtaa painonnousuun, yleiskunnon laskuun ja lisätä kipua ja sen aiheuttamia toimintahäiriöitä elimistössä.

Kipu voi johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen ja uhata työkykyisyyttä tai johtaa sen menettämiseen. Taloudelliset ongelmat ovat varsin tavallisia varsinkin jos vakuutuskorvaus- tai eläkehakemuksiin tulee hylkäävät päätökset. Kivun hallitessa elämää hallinnan tunne omasta elämästä saattaa heiketä tai kadota, ja mielihyvää tuottavista asioista on yhä vaikeampi pitää kiinni.

Kipu ja kivun pelko voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen. Myös kipulääkkeet saattavat vähentää kiinnostusta seksiin ja aiheuttaa erektiohäiriöitä tai orgasmivaikeuksia.

Kommentoi »