Terve.fi

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito
Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito kestää yleensä koko eliniän. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytetään tyroksiinia.
Julkaistu: 10.4.2018

Kilpirauhasen vajaatoimintaa epäiltäessä potilas haastatellaan ja hänelle suoritetaan kliininen tutkimus. Mahdolliset sairauteen liittyvät muutokset ulkonäössä huomioidaan. Kilpirauhasesta tunnustellaan muoto, koko, mahdollinen kyhmyisyys ja aristus. Kilpirauhanen voi olla joko surkastunut tai suurentunut. Potilaan verenpaine ja syke saattavat olla matalia. Akillesrefleksi on joskus hidastunut.

Potilaalta otetaan myös verinäyte, josta määritetään kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) ja vapaan tyroksiinin (T4V) pitoisuudet. Yleensä primaarisessa kilpirauhasen vajaatoiminnassa TSH-arvo on suurentunut ja T4V-arvo pienentynyt. Lievässä tautimuodossa T4V-arvo voi olla vielä normaalirajoissa. Sentraalisessa kilpirauhasen vajaatoiminnassa puolestaan TSH-arvo ei ole suurentunut ja T4V-arvo on pienentynyt.

Joskus potilaan verinäytteestä mitataan vielä kilpirauhasvasta-ainepitoisuuksia kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen varmistamiseksi.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla. Yleensä yleislääkäri aloittaa lääkityksen, jota suurennetaan viikkojen tai kuukausien kuluessa ylläpitoannokseen. Hoito on yleensä elinikäinen.

Lääkitys aloitetaan, kun TSH-pitoisuus on koholla ja potilaalla on oireita. Jos TSH-arvo on koholla, mutta T4V-arvo on normaalirajoissa ja potilaalla on lieviäkin oireita, voidaan suorittaa hoitokokeilu tyroksiinilla. Tällöin hoito lopetetaan, jollei siitä ole apua. Hoito kannattaa myös, jos TSH-arvo on merkittävästi suurentunut, mutta potilaalla ei ole oireita.

Sentraalisessa eli aivolisäkkeestä tai hypotalamuksesta johtuvassa kilpirauhasen vajaatoiminnassa tarvitaan erikoislääkärin suorittamia jatkotutkimuksia.

Lähteet:

Matti Välimäki, Timo Sane, Leo Dunkel (toim.), Endokriiniset sairaudet, Endokrinologia, Kustannus Oy Duodecim, 2009.

Hypotyreoosi, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Kommentoi »