Horoskoopit

Kiinalainen horoskooppi: tutustu omaan merkkiisi ja opi aistimaan ajan liikkeet

Kiinalainen astrologia auttaa parantamaan itsetuntemusta ja ihmissuhteita. Mikä eläin sinä olet?

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat iStock
3.6.2019 | Päivitetty 28.11.2023 | Voi hyvin

Huolestuttaako tulevaisuus? Ei hätää, sillä sian vuosi lupaa vakautta ja vaurautta. Kiinassa sika symboloi hedelmällisyyttä ja hyvinvointia. Possu kotona karsinassa on tuonut turvaa. Suomessakin rahaa on kerätty säästöpossuihin. Sian vuonna syntyvistä uskotaan tulevan erityisen onnekkaita.

Kiinalainen uusi vuosi alkoi 5. helmikuuta. Juhla aiheutti jälleen maapallon suurimman hetkellisen muuttoliikkeen, kun noin 385 miljoonaa kiinalaista matkusti suurista kaupungeista kotikonnuilleen. Junat, bussit ja lentokoneet pakkautuivat täyteen väkeä. Sikaa juhlittiin myös perinteiseen tapaan Helsingin keskustassa. Väki herkutteli kiinalaisella ruoalla ja ihaili tanssiesityksiä.

Uudenvuoden juhliin liittyy Kiinassa paljon uskomuksia. Silloin ei saisi siivota, koska kodin hyvät energiat sujahtavat imurin mukana roskiin. Astioita ei saisi mennä rikki, ettei yhteys hyvään onneen ja vaurauteen särkyisi. Kaikenlainen kielteinen puhe houkuttelee myös näitä ominaisuuksia omaan elämään.

Parasta on antaa uudenvuoden aattona ystäville yhdeksän mandariinia tai appelsiinia lahjaksi. Ne symboloivat Kiinassa kultapalloja. Vauraus laitetaan näin liikkeelle ja kiertämään.

Kiinalainen, neljän pilarin BaZi-astrologia kehittyi perusajatuksiltaan reilut 2 600 vuotta sitten (600 eaa. tienoilla). Eläinmerkit otettiin käyttöön myöhemmin, ajanlaskumme alussa. Maailman vanhin, 9 Ki -astrologia on kotoisin Japanista ja se on 5 000 vuotta vanhaa.

Itämainen astrologia

Itämainen astrologia perustuu Kuun kiertoon eikä Auringon liikkeisiin kuten länsimainen. Merkit määräytyvät syntymävuoden mukaan. Uusi vuosi alkaa 21.1.–20.2. välisenä aikana. Se siis vaihtelee, joten alkuvuonna syntyneiden kannattaa tarkistaa oma eläinsymboli.

Legendan mukaan Buddha kutsui kaikki eläimet kanssaan juhlimaan ennen poistumistaan tästä maailmasta. Vain kaksitoista noudatti kutsua. Vikkelin eli ensimmäinen oli rotta. Sika jolkotteli joukon viimeisenä. Palkkioksi kukin eläin sai nimikkovuoden.

Merkeistä puhutaan myös kiinalaisena horoskooppina. Termi on kuitenkin väärä, sillä se perustuu kreikan kieleen. Hora tarkoittaa tuntia ja skopos seurantaa. Aikojen saatossa niin länsimaista kuin itämaista astrologiaa on popularisoitu ja siitä on tehty viihdettä.

Jyväskyläläinen Kirsi Niemelä ihastui kiinalaiseen astrologiaan opiskellessaan fengshui-konsultiksi. Hän tekee työkseen tulkintoja kiinalaisten karttojen mukaan.

– Loistava systeemi, jossa parasta on itsetuntemuksen syventäminen. Omasta persoonasta kuoriutuu esiin uusia puolia. Opit ymmärtämään myös juuri tässä ajassa tapahtuvia liikkeitä. Itämaisissa tulkinnoissa tavoitteena on kehittyä eikä vain tyytyä kohtaloon.

Kiinalaisen astrologian perustana on taolainen filosofia. Sen mukaan ihmisen tehtävä on tavoitella kaikissa toimissaan harmoniaa ja tasapainoa. Lahjoja ja kykyjä kannattaa käyttää kaikkien iloksi. Heikkoja puolia on taas syytä kehittää.

Eläinmerkki ja elementti

Eläinmerkin lisäksi kiinalaisessa astrologiassa otetaan huomioon elementti, joita on viisi: puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Ne vaikuttavat toiveisiin, tarpeisiin ja henkiseen kypsymiseen.

Lisäksi huomioidaan kuukausi-, päivä- ja tuntieläin. Kaikki neljä ovat tärkeitä. Niemelä kehuu kiinalaista astrologiaa huikean monipuoliseksi. Yhdistelmistä syntyy jokaiselle merkille 60 eri variaatiota. Kirsi Niemelä on itse vesijänis ja tuntimerkiltään maakukko.

– Luonteeni vastaa hyvin kiinalaista luonnehdintaa. Olen diplomaattinen, varovainen ja herkkä. Ennen poistuin nopeasti paikalta, jos koin ilmapiirin ahdistavaksi tai uhkaavaksi. Haasteeni onkin ollut mennä rohkeasti vaikeita tilanteita kohti.

Maskuliininen ja feminiininen, jin ja jang, liittyvät kaikkeen itämaiseen ajatteluun, ja niin myös astrologiaan. Eläinmerkit kuuluvat kukin jompaankumpaan. Viisi elementtiä jakautuvat myös jin- ja jang-olemuksiin, jolloin niitä onkin kymmenen.

Jin ja jang ovat harmonisoinnin perusta. Vuodenaikojen ja vuorokauden vaihtelut tuovat tätä liikettä meihin ulkopuolelta ja astrologia taas sisältä käsin.

Sian vuoden elementti on maa. Niemelän mukaan maapossu tuo realismia päätöksentekoon. Uhkat, kuten ilmastonmuutos, ovat todellisia, ja ne on syytä ottaa vakavasti. Maa siis oikeasti kärsii.

Niemelälle sian vuosi lupaa hyvää. Jänis tulee hyvin juttuun possun kanssa. Merkit tukevat tosiaan harmonisesti.

– Uskon, että tämä vuosi sujuu sutjakkaasti.

Toisin on käärmeen laita. Sian vuonna käärmeiden kannattaa kiinnittää erityisesti huomio terveyteen. Jos on laiminlyönyt omaa hyvinvointiaan, vaivat saattavat äityä pahemmiksi.

Omaa elementtiä voi vahvistaa arjessa. Jos se on esimerkiksi vesi, kannattaa suosia tummansinistä ja turkoosia. Sisustukseen sopivat aaltoilevat muodot kuten kauniisti poimutetut verhot. Neulevaatteet tukevat persoonaa, koska langatkin lomittuvat toisiinsa aaltomaisesti.

Kirsi Niemelä kertoo, että vesi-ihmiselle sopiva ammatti voisi olla esimerkiksi myötäilevä konsultin toimi. Maaelementin omaava taas valitsee vakaan hoitotyön. Puu-henkilö kurkottelee kohti uusia korkeuksia, joten tutkijan ammatti saattaisi olla hyvä valinta.

Kiina ja taikausko

Kiinalaiset ovat taikauskoisia, ja monet suunnittelevat elämäänsä astrologisten karttojen mukaan.

Lohikäärme on eläinmerkeistä ainoa satuhahmo. Sitä arvostetaan vallan ja elinvoiman symbolina. Moni haluaakin hankkia lapsensa juuri lohikäärmeen vuonna. Myös häille etsitään astrologisista kartoista yleensä suotuisin päivä.

Helsingissä asuva kiinalainen Cui Wei on eläinmerkiltään sika ja elementiltään vesi. Onneksi olkoon, tämä on siis hänen vuotensa! 36-vuotias Wei ei kuitenkaan näytä iloiselta.

– Kiinalaisen ajattelun mukaan oma vuosi tietää vaikeuksia ja haasteita. Siksi olen hieman pessimistinen.

Kirsi Niemelä vahvistaa, että omana vuonna kannattaa tosiaan pysyä valppaana. Haasteet voivat tuoda kuitenkin paljon hyvää. Ne kirkastavat omaa merkkiä ja nostavat olennaisen esiin.

Cui Wei on juuri aloittanut uudessa työssään Etelä-Karjalan matkailumarkkinointi-yhtiö GoSaimaan Kiina-vastaavana. Edessä on siis haasteita ja myös paljon mielenkiintoista uutta opittavaa. Vuodesta tulee kiireinen.

Oma merkkivuosi

Kiinassa oman merkkivuoden huonoja energioita torjutaan monin tavoin. Ranteen ympärille tai vyötäisille kiedotaan punainen nyöri. Suositeltavaa on myös pukeutua punaisiin alusvaatteisiin ympäri vuorokauden.

Sian vuotta edelsi koiran vuosi. Cui Wein äiti on kiinalaisessa astrologiassa koira. Hän käytti punaista nyöriä päivittäin ja jätti lähisukulaisen hautajaiset väliin. Kuolleiden läheisyyttä pitää uskomusten mukaan omana vuonna välttää.

Cui Wei ei kuitenkaan aio tänä vuonna kietoutua punaiseen. Hän uskoo kyllä ammattimaisia astrologeja, niin länsimaisia kuin itämaisia, mutta karttaa kepeitä horoskooppeja eikä tarvitse ”taikakaluja”.

– Astrologia tuo elämään valoa, luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Kaikki tapahtuu ajallaan. Tietysti asioiden eteen pitää myös itse nähdä vaivaa ja ponnistella.

Rotta

Syntymävuodet: 1936, -48, -60, -72, -84, -96, 2008

Älykäs, seurallinen ja ahkera.

Sinulla on nyt valoisat näkymät työsaralla ja hyviä muutosmahdollisuuksia muillakin elämänalueilla.

Härkä

Syntymävuodet: 1937, -49, -61, -73, -85, -97, 2009

Luotettava, vilpitön ja järjestelmällinen.

Nyt kannattaa rohkaistua laajentamaan ympyröitä ihmissuhteiden ja työtehtävien suhteen, sillä luvassa on palkkioita.

Jänis

Syntymävuodet: 1939, -51, -63, -75, -87, -99, 2011

Herkkä, viisas, ja seurallinen.

Vaalit rauhaa ja harmoniaa ympärilläsi. Tänä vuonna onnistut monissa pyrkimyksissäsi, ja asiat tuntuva tvirtaavan intuitiivisesti.

Lohikäärme

Syntymävuodet: 1940, -52, -64, -76, -88, 2000, 2012

Luova, energinen, ja karismaattinen.

Huokaat nyt helpotuksesta, koska edellisen, koiran vuoden jälkeen voit taas olla enemmän oma valovoimainen ja ihana itsesi.

Käärme

Syntymävuodet: 1941, -53, -65, -77, -89, 2001, 2013

Viisas, syvällinen, ja huumorintajuinen.

Tarkkailet ja pohdiskelet mielelläsi. Tänä vuonna kannattaa huolehtia hyvinvoinnista ja toteuttaa kaikki suunnitellut elämäntapamuutokset.

Hevonen

Syntymävuodet: 1942, -54, -66, -78, -90, 2002, 2014

Nokkela, eloisa, ja impulsiivinen.

Olet kuin kotonasi mielenkiintoisen draaman täyttämässä arjessasi, joten vuosi lupaa lisää uusia elämänkäänteitä.

Vuohi

Syntymävuodet: 1943, -55, -67, -79, -91, 2003, 2015

Lempeä, luova, ja empaattinen.

Voit kokea elämässäsi toisaalta sujuvuutta ja toisaalta rajoittuneisuutta. Monipuolinen liikkuminen helpottaa oloasi ja rauhoittaa.

Apina

Syntymävuodet: 1944, -56, -68, -80, -92, 2004, 2016

Vilkas, hauska, ja tiedonhaluinen.

Nyt sinun kannattaa pitää käsijarru kunnossa ja luottoraja matalana, sillä reipasta vauhtia on luvassa pitkin possun vuotta.

Kukko

Syntymävuodet: 1945, -57, -69, -81, -93, 2005, 2017

Tehokas, utelias, ja suorapuheinen.

Saat asiat etenemään. Tänä vuonna pyrit opiskelemaan. Olet pohtinut muutosta jo tarpeeksi kauan ja huolellisesti.

Koira

Syntymävuodet: 1946, -58, -70, -82, -94, 2006, 2018

Uskollinen, vilpitön, ja oikeudenmukainen.

Turvaudut possun vuonna perheeseen ja läheisiin. Mutta ensin sinun on raivattava kalenteristasi tilaa näille asioille.

Sika

Syntymävuodet: 1947, -59, -71, -83, -95, 2007, 2019

Tyyni, jämerä, ja maanläheinen.

Nyt on syytä olla valppaana joka suuntaan. Pidä matkavakuutus kunnossa, sillä luvassa on liikettä ja muutoksia.

Tiikeri

Syntymävuodet: 1938, -50, -62, -74, -86, -98, 2010

Rohkea, tarmokas, ja sydämellinen.

Edessä on vauhdikas vuosi. Kannattaa siis karsia turhia osa-alueita elämästä, ettei vauhti sokaise liikaan laajenemiseen.

Lähteet: Tuikku Ljungberg: Kiinalainen astrologia (2005), Neil Somerville: Kiinalainen horoskooppi (1993), Sylvia Winnewisser: Kiinalainen astrologia – Kohtalo, rakkaus ja luonne Kaukoidän eläinradalla (2010).

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 2/2019.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi