Treeni ja ravinto

Kevytreseptit broilerista

Broileri on monipuolinen raaka-aine, josta voi valmistaa vaihtelevia aterioita kypsennys- ja maustamistapoja vaihdellen. Se soveltuu wokkiin, grilliin, mikroon, keittoon ja uunissa haudutettavaksi. Mausteeksi käyvät mm.

27.6.2012 Terve.fi

pippurit, paprika, rakuuna, korianteri, chili, sitruuna ja curry.

Kaupasta saa valmiiksi marinoituja broilertuotteita, jotka soveltuvat kypsennettäväksi sellaisenaan ilman maustamista.

Broilerin liha on vaaleaa, miedon makuista ja mureaa. Se kypsyy melko nopeasti, mutta pitkään lämpimänä pidettäessä se tahtoo kuivua. Broileri on aina kypsennettävä läpi pienen, mutta olemassa olevan salmonellavaaran vuoksi.

Rasvapitoisuus vaihtelee broilerin eri osissa

Broileri on vähärasvainen raaka-aine, kun siitä valitsee oikeita osia ruuanlaittoon. Eniten rasvaa on nahassa, joka kannattaa poistaa kypsennyksen jälkeen tai jättää lautaselle. Kokonainen broileri nahkoineen sisältää noin 12 % rasvaa, nahattomana vain 3 %.

Broileri sopii hyvin kevytkeittiöön, kun käyttää vähärasvaisia osia, esimerkiksi rintafilettä tai -leikettä, ja välttää valmistuksessa turhaa rasvan ja kerman käyttöä.

Kokeile helppoja kevytreseptejä broilerista:

Broilerpata (1 annos)

1 broilerin rintapala3 perunaapieni sipuli(valkosipulia)2 desiä tomaattimurskaa1 tl curryä1 tl paprikajauhetta(suolaa)

Kuori ja pilko perunat, silppua sipuli(t). Poista broilerin palasta mahdollinen nahka ja näkyvä rasva ja puolita rintapalat. Lado perunat ja sipulit kannelliseen uunivuokaan ja ripottele päälle mausteet. Lisää broilerin palat. Kaada päälle tomaattimurska. Kypsennä 200°C uunissa ensin n. puoli tuntia ja alenna sitten lämpöä 150°:een ja jatka kypsentämistä kunnes broileri on täysin mureaa (n. tunti).

Annos sisältää:

kcal 370kJ 1548Proteiinit 26 gHiilihydraatit 55 gRasvat 3 g

Broilerivuoka (1 annos)

100 g marinoituja broilersuikaleita2 perunaa1 porkkanapuolikas sipulipieni pala lanttuamausteita (suolaa, pippurisekoitusta, currya)

Kasvikset kuutioidaan pieneksi ja laitetaan mieluiten kannelliseen uunivuokaan kerroksittain. Keskelle kerroksia ladotaan broilersuikaleet. Lisätään mausteet ja n. desi vettä. Haudutetaan uunissa 175° n. 45 minuuttia, kunnes kasvikset ja liha ovat kypsiä.

Annos sisältää:

kcal 280kJ 1171Proteiinit 24 gHiilihydraatit 37 gRasvat 3 g

Kanaa ala Jorma (1 annos)

100 g marinoitua kanaa1/2 paprika (miel. keltainen)2 tomaattia1 sipuli1 rkl fariinisokeria1 rkl punaviinietikkaa

Pilko paprika, tomaatti ja sipuli. Asettele ne vuokaan ja lisää päälle tasaisesti fariinisokeri ja punaviinietikka. Vihannespedin päälle kanat. Peitä vuoka kannella tai foliolla ja laita uuniin 200 asteeseen. Paistoaika reilu tunti.

Annos sisältää:

kcal 260kJ 1087Proteiinit 23 gHiilihydraatit 31 gRasvat 3 g

Faktaa broilerista

  •     Suomalainen syö broileria noin 13 kiloa eli 10 lintua vuodessa
  •     Broilerin kulutus on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja se kattaa nykyään jo lähes viidenneksen kaikesta lihan kulutuksesta.
  •     Broilerin suuri suosio johtuu sen trendikkyydestä. Se on kevyttä ja helppoa valmistaa.
  •     Valitse vähärasvaisinta: nahattomassa rintafileessä on vain 1 % rasvaa ja rintaleikkeessä 7 %. Sen sijaan koipi-reisi sisältää rasvaa peräti 22 %.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt