Voi hyvin

Keramiikkataiteilija Tove Slotte: Viherjauhe ja ravintolisät paransivat terveysongelmat

Keramiikkataiteilija Tove Slotte: Viherjauhe ja ravintolisät paransivat terveysongelmat
Keramiikkataitelija Tove Slotte on suunnitellut Muumimukeja vuodesta 1990 alkaen. Taiteilija on yhtä vieraanvarainen ja boheemi kuin Muumit. Terveyttään hän hoitaa ravintolisillä.
Julkaistu 12.7.2018

Nautin kävelyistä kääpiövillakoirani kanssa peltomaisemissa. Eniten rakastan aukeita, joista näkee Lohjanjärven, taivaan ja vuodenaikojen vaihtelun. Saattaa johtua siitä, että vietin lapsuuteni laakealla Pohjanmaalla.

Rakas paikka minulle on sukuni saari, jonka rakennukset isoisäni on rakentanut. Suljetun merenlahden vesi on muuttunut makeaksi. Olen muuttanut paljon, mutta saari on säilynyt. Se on primitiivinen paikka, meillä ei ole edes kaivoa. Vedet pitää roudata mukana. On ihana rentoutua ja kävellä kallioilla paljain jaloin vailla velvoitteita.

Suosikkini Muumimukeista ovat pelkistettyjä. Pidän myös oranssista hattivattimukista. Sinänsä hattivatit eivät ole sympaattisia, mutta he ovat jollain tavalla kiehtovia ja mystisiä. Heistä ei tiedetä tarpeeksi. Miksi ja minne he ovat matkalla? Kerran Muumipappa lähti heidän mukaansa, koska halusi olla yhtä villi ja vapaa kuin ne.

Tykkään tehdä soseita ja mehuja pihani omenapuiden ja viinimarjapensaiden antimista. Meillä pakastimet ovat täynnä marjoja ja syön niitä päivittäin.

Pidän lukemisesta. Erityisesti naiskirjailijat kiinnostavat. Pyrin lukemaan ruotsiksi, koska puhun mieheni kanssa suomea. Viimeksi vaikutuin Elena Ferranten Napoli-sarjasta, joka kertoo kahden tytön ystävyydestä toisen maailmansodan jälkeen.

Uskon ravintolisiin. Syön joka päivä omega-3-valmistetta, B-vitamiinia, Q10-kapseleita, seleeniä, helokkiöljyä ja L-arginiinia. Käytän myös Bemer-patjaa, joka lupaa parantaa ääreisverenkiertoa sähköimpulssien avulla. Syön kasvisruokaa ja juon entistä vähemmän kahvia, joka happamoittaa elimistöä. Tunnen itseni energiseksi. En kuitenkaan ole ehdoton. Pääasia, että voin hyvin.

Tärkeä arvo minulle on vieraanvaraisuus. Se pätee etenkin tänä päivänä maahanmuuttajakeskustelussa. Tämä arvo yhdistää minua ja muumeja samoin kuin luonnonläheisyys ja boheemius. Pidän siitä, että muumit ovat hyvin suvaitsevaisia ja anarkistisia. He ajattelevat, että kaikki on sallittua.

Juon joka päivä veteen sekoitettua viherjauhetta ja ph-nestettä, jossa on emäksisiä suoloja. Tutustuin tuotteisiin 12 vuotta sitten. Aikaisemmin minulla oli hiivaongelma, tukkaa lähti ja pidin puuvillahanskoja, koska häpesin ihottumaani. Juoman avulla pääsin oireista eroon.

Tove Slotte pitää pelkistetyistä muumimukeista ja rakastaa savea. - Ennen oli ihana kävellä Arabian tehtaalla, kun saven tuoksu tuli ovella vastaan.

Intohimoni on keramiikan teko. Työhön uppoutuu täysin. Se on meditatiivisempaa kuin piirtäminen, jota minun ei ole tarvinnut opetella. Keramiikkaa ei voi tehdä, jollei ole harjoitellut. Hallitsen materiaalin. Rakastan savea. Oli ihana kävellä ennen Arabian tehtaalla, kun sen tuoksu tuli ovella vastaan.

Minua ja muumeja yhdistää suvaitsevaisuus, vieraanvaraisuus ja boheemius.

Rakastan värejä. Kotini ei ole skandityyliin sisustettu: meillä on oranssit seinät ruokailutilassa. En ole himosiivooja. Haluan, että koti on sen näköinen, että siellä asutaan. Kukkia meillä on melkein aina. Tykkään pelargonioista, krassista ja ruusuista.

On mukavaa tavata eri puolella Suomea asuvia ystäviä kerran vuodessa. Yleensä syömme, uimme ja juttelemme mökillä Paraisilla. Toissa keväänä kävimme viikonloppureissulla Gdanskissa. Kävimme konsertissa, joimme skumppaa ja juhlimme yhteisiä vuosiamme.

Tove Slotte on keramiikkataitelija ja kuvittaja, joka asuu miehensä, kahden tytärpuolensa ja kahden koiran kanssa Karjalohjalla. Hän on suunnitellut Muumimukeja vuodesta 1990 alkaen ja työskennellyt sitä ennen keramiikkasuunnittelijana Arabialla.

Kommentoi »