Terve.fi

Kasvot vai vartalo? Mihin mies kiinnittää naisessa huomiota?

Kasvot vai vartalo? Mihin mies kiinnittää naisessa huomiota?
Se, mitä mies katsoo ja mihin kiinnittää naisessa huomiota, riippuu tuoreen tutkimuksen mukaan siitä, millaista naista mies etsii. Kun mies hakee lyhytkestoista suhdetta, on hän kiinnostuneempi naisen vartalosta, kun taas mies, joka hakee kestävää parisuhdetta, kiinnittyy huomio enemmänkin kasvoihin.
Julkaistu: 3.11.2010

Naiset puolestaan eivät tutkimuksen mukaan erottele miehiä sen mukaan, etsivätkö he lyhyt- vai pitkäkestoista suhdetta.

Aiemmissa tutkimuksissa on muun muassa selvitetty ominaisuuksia, jotka tekevät kasvoista ja ihmisten kehoista viehättäviä – esimerkiksi symmetrisyys ja vyötärö-lantiosuhde – mutta tuore amerikkalaistutkimus on ensimmäinen, jossa on pyritty kokeellisella analyysillä ymmärtämään kasvojen ja kehon relatiivista tärkeyttä kokonaisuuksina.

Tutkimukseen osallistuneille lähes 400 opiskelijalle näytettiin kuvia muista ihmisistä, joiden kasvot ja vartalo olivat peitetty. Opiskelijoille kuvailtiin sitten kuvan esittävän joko heidän potentiaalista lyhyt- tai pitkäaikaista kumppania. Sen jälkeen koehenkilöillä oli mahdollisuus saada nähtäville joko kuvan henkilön kasvot tai vartalo, ei molempia.

Vain 25 prosenttia miehistä halusi nähtäväksi naisen vartalon, mikäli kuvan takana piti olla pitkäkestoisen parisuhteen toinen osapuoli. Sen sijaan lyhytaikaista kumppania etsiessään miehistä puolet (51 prosenttia) valitsivat nähtävikseen vartalon ennemmin kuin kasvot.

”Miesten prioriteetit vaihtelevat riippuen siitä, mitä he hakevat kumppanista. Kasvojen piirteet ovat tärkeämpiä, kun tavoitteena on pitkäkestoinen parisuhde”, tutkimuksessa mukana ollut Jaime Confer toteaa.

Seuraavaksi Confer aikoo yhdessä tutkimuksen toisen tekijän, David Bussin, kanssa selvittää, haluavatko koehenkilöt nähdä ennemmin kasvot vai vartalon sellaiselta kilpailijalta, joka voisi varastaa heidän kumppaninsa.

Tutkimus julkaistiin Evolution and Human Behavior –lehden syyskuun numerossa.

Lue lisää:

Kommentoi »