Karpalomehun ja varfariinin yhteisvaikutukset
Kaikista ruokakaupoissa myytävistä mehuista karpalomehu vaikuttaa eniten lääkkeenomaiselta. Se johtuu osaksi mehun kirkkaanpunaisesta väristä ja kirpeästä mausta. Itse asiassa karpalomehu näyttäisi olevan maineensa veroinen virtsatieinfektioiden torjujana.
ArvovaltaisenCochrane Collaborationin, jonka asiantuntijat tekevät perusteellisiametatutkimuksia julkaistuista tutkimuksista, ovat näyttäneetkarpalomehulle (ja karpalopohjaisille valmisteille) vihreää valoatarkastettuaan kaksi korkeatasoista, satunnaistettua kliinistä koetta,joissa päivittäinen karpalomehuannos vähensi naisten oireisiavirtsatieinfektioita. Tutkimustulokset viittaavat myös siihen, ettäkarpalomehu voisi suojata muitakin infektioita vastaan..
Karpalomehulla on huonotkin puolensa. Koska se on kirpeän makuista,valmistajat yleisesti sekoittavat siihen vettä ja jotakinmakeutusainetta, tavallisesti runsaasti fruktoosia sisältäväämaissisiirappia tai esimerkiksi valkoisista viinirypäleistä tehtyämehutiivistettä. Lasillisessa Tropicanan punaista greippimehua on 90kilokaloria ja lasillisessa appelsiinimehua 110 kilokaloria.Lasillisessa saman valmistajan karpalomehua onkin jo noin 140kilokaloria, mikä vastaa kolmasosalitraa sokeroitua Coca-Colaa.
Toinen karpalomehun ongelma liittyy sen ja varfariinin välisiinyhteisvaikutuksiin. Tätä veren hyytymistä ehkäisevää lääkeainetta eliantikoagulanttia on käytetty esimerkiksi pienentämäänaivoverenkiertohäiriön vaaraa. Joidenkin tutkijoiden mukaan karpalomehuvoisi estää varfariinia maksassa hajottavan CYP2CP-entsyymin toimintaa.
Eräs brittiläinen tapausselostus säikäytti kunnolla vihjatessaan, ettäeräs mies olisi kuollut varfariinin ja karpalomehun välisenyhteisvaikutuksen aiheuttamaan verenvuotoon. Tapausselostuksessamainittiin myös seitsemän muuta mahdollista tapausta tällaisistayhteisvaikutuksista.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että huoli vaarallisistayhteisvaikutuksista on saattanut olla aiheeton. Vuonna 2006 UCLA:ntutkijat raportoivat tutkimustuloksistaan, joiden mukaan näyttöäantikoagulanttien ja karpalomehun välisistä yhteisvaikutuksista eisaatu. Vuonna 2007 suomalaistutkijat raportoivat erään koesarjantuloksia, joissa päädyttiin samoihin johtopäätöksiin. Varfariiniakäyttävien potilaiden on kuitenkin syytä välttää kovin suuria määriäkarpalomehua, vaikka tutkimusten perusteella näyttää siltä, ettäkohtuullisesti nautittuna karpalomehu on luultavasti heillekinturvallista.
Copyright © 2007 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.
Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.