Kalansyönti hidastaa sepelvaltimotaudin etenemistä
Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty yhteyttä kalansyönnin ja sepelvaltimotaudin etenemisen välillä sepelvaltimotautia sairastavilla naisilla. Etenevään seurantatutkimukseen osallistui 229 naista, joiden kuukautiset olivat loppuneet. Kalansyönti arvioitiin ruokavaliokyselyllä.
Kaikille tehtiin varjoainekuvaus tutkimuksen alussa ja keskimäärin 3,2 vuoden kuluttua sepelvaltimoiden tilan selvittämiseksi.
Diabeettisten naisten, jotka söivät vähintään 2 annosta vaaleaa kalaa tai yhden annoksen tummalihaista kalaa, kuten tonnikalaa, sepelvaltimoiden ahtautuminen oli vakioinnin jälkeen merkitsevästi hidastunut verrattuna vähemmän kalaa syöneisiin, mutta naisilla, joilla ei ollut diabetesta, tulokset eivät olleet merkitseviä. Toisaalta runsas kalansyönti vähensi uusien vaurioiden kehittymistä sepelvaltimoiden seinämissä.