Yli 38 000 viisikymppisen naisen tutkimus osoitti kalaa ainakin kerran viikossa nauttivien sairastuvan 42 % harvemmin kuin kalaa korkeintaan kerran kuukaudessa syövien. Tämä todettiin keskimäärin kymmenvuotisessa seurannassa, jonka aikana 240 naista sairastui silmänpohjan ikärappeumaan.
Samanlainen yhteys havaittiin, kun tutkijat tarkastelivat paljon eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA) ravinnostaan saavia naisia. Kyseisiä omega-3-rasvahappoja saa pääasiassa kalasta.
Jonkinasteinen silmänpohjan ikärappeuma kehittyy yhdelle kymmenestä ja vaikea muoto yhdelle sadasta yli 60-vuotiaasta, joten sitä ehkäisevien elintapojen tunnistaminen voi auttaa hyvin monia. Kalan syömisen lisäksi sairastumisriskiään voi pienentää välttämällä tupakointia.
Tulokset julkaistiin tieteellisessä Archives of Ophthalmology -lehdessä.
Lähde: Archives of Ophthalmology 2011
Copyright Duodecim 2011