Sairaudet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö nuorilla aikaisemmin luultua yleisempi

Aikaisempien tutkimusten perusteella kaksisuuntaisen mielialahäiriön yleisyys nuorilla olisi vain yhden prosentin luokkaa. Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty maniaoireiden ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön yleisyyttä psykiatrisessa hoidossa olevilla nuorilla. Arvioinnissa käytettiin mm.

14.12.2006 Terve.fi

Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia- (K-SADS) ja Mania Rating Scale-menetelmiä (MRS) sekä nuorten ja heidän vanhempiensa arvioita. Kaikkiaan arvioitiin 391 nuorta, jotka olivat joutuneet psykiatriseen sairaalahoitoon.

Maanisten oireiden esiintyvyys joukossa oli suuri. Nuorista viidennes täytti kaksisuuntaisen mielialahäiriön kriteerit. K-SADS erotteli kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivät nuoret muista, kun heidän vanhempansa arvioivat tilannetta, mutta ei silloin, kun nuoret itse arvioivat sitä. Tutkimus osoittaa joka tapauksessa, että psykiatrisesti sairaiden nuorten joukossa kaksisuuntainen mielialahäiriö on yleinen ja että nämä voidaan tunnistaa K-SADS- ja MRS-menetelmillä. Tutkimus osoittaa toisaalta, että käytetyillä menetelmillä voidaan tunnistaa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivät nuoret. Diagnoosiin pääsy voi muuten olla näissä tapauksissa vaikeaa, koska taudinkuvaan kuuluva lisääntynyt ärtyvyys kuuluu myös normaaliin nuoruuteen. Olisi tärkeää tunnistaa nämä nuoret, jotta heille voitaisiin räätälöidä asianmukainen lääkitys.

Lähde: Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology 2005;15:918-930

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi