Kuppi kuumaa teetä tai kahvia lämmittää ja piristää kiireiden keskellä. Muutama kuppi kahvia tai teetä sopii jokaisen aikuisen päivään. Kofeiinipitoisten juomien määrä kannattaa pitää kohtuullisena. Kofeiinia on kahvissa, teessä, kaakaossa, kolajuomissa ja energiajuomissa. Kofeiinipitoisia juomia ei suositella alle 15-vuotiaille tai kofeiiniherkille. Raskaana olevien ei tulisi ylittää 300 mg, joka vastaa noin 3 kahvikupillista.
Kahvi koostuu sadoista eri ainesosista. Vain muutamilla niistä on ravitsemuksellista merkitystä. Tunnetuin ainesosa on kofeiini, jolla on vaikutusta vireyteen. Kofeiini piristää ja sen vaikutus kestää muutaman tunnin. Vaikutus on yksilöllistä.
Kahvin juonti nostaa hetkellisesti verenpainetta sekä tihentää sydämen lyöntien taajuutta. Kohtuullinen kahvijuonti ei kuitenkaan aiheuta pysyvästi kohonnutta verenpainetta. Nykykäsityksen mukaan kohtuullinen kahvinjuonti sopii myös sydänpotilaille.
Kahvin kafestoli ja kolesteroli
Toinen hyvin tunnettu kahvin aines osa on kafestoli, jolla on vaikutusta LDL-kolesterolin nousuun. Kafestolin määrä kahvissa riippuu valmistusmenetelmästä:
Suodatinkahvissa kafestoli jää paperisuodattimeen eikä kulkeudu kahvin joukkoon.Pakastekuivatut pikakahvit eivät myöskään sisällä kafestolia.Suodattamattomassa kahvissa, kuten pannukahvissa, kafestoli on juoman seassa.Espressossa on kafestolia enemmän kuin suodatinkahvissa, mutta vähemmän kuin pannukahvissa.Kahvijuomat kuten cappucino tai latte, jotka valmistetaan espressosta sisältävät myös kafestolia.
Jos suodattamatonta kahvia juo noin 5-6 kupillista päivässä, voi veren kolesterolipitoisuus nousta 0,3-0,4 mmol/l. Yli 10 kupillista päivittäin juovilla kolesterolipitoisuus voi nousta jopa yli 1,0 mmol/l.
Teelaaduissa on valinnanvaraa
Tee valmistetaan teepensaan lehdistä, yrttitee muista kasveista. Runsaan teen juonnin on epäilty pienentävän syövän ja sydäninfarktin riskiä, mutta tutkimuksista huolimatta selkeää yhteyttä ei ole todennettu. Tavallinen tee sisältää kahvin tavoin kofeiinia.
Suosituksia kahvin ja teen juonnista
- Pannukahvin sijaan suositellaan käytettävän suodatinkahvia. Erikoiskahvien käyttö kannattaa pitää kohtuullisena.
- Kahviin tai tee tulisi nauttia ilman sokeria sellaisenaan tai maidon kanssa. Rasvaiset maitolaadut tai kerma, runsas sokeri ja/tai makusiirapit saattavat lisätä kahvi- tai teeannoksen energiamäärää huomattavasti.
- Kofeiinipitoisia juomia ei suositella alle 15-vuotiaille.
- Raskaana oleville suositella kofeiinia kolmea kahvikuppia vastaavaa määrää enempää.
- Myös sydänpotilaat voivat juoda kahvia kohtuudella.