Terve.fi

Yleistietoa jalkasienestä


Mikä on jalkasieni ja mikä sen aiheuttaa? Lue tietopakettimme jalkasienestä!

Silsasienet eli dermatofyyttien aiheuttamaa ihon tulehdusta kutsutaan silsaksi tai tineaksi. Rihmasienet elävät ihmisen ihon sarveisaineessa iholla, hiuksissa, karvoissa ja kynsissä. Silsataudit kuuluvat sieni-infektioihin ja ovat hyvin yleinen tautiryhmä. Kaikki ihmiset altistuvat silsasienille, mutta vain osa saa tartunnan ja sairastuu näkyvästi. Geneettiset tekijät vaikuttavat tartunnan saamiseen, kuitenkin työolosuhteet, harrastukset, hiostavat vaatteet ja kengät sekä ikä ovat tärkeimpiä silsatautien aiheuttajia.

Jalkasienen aiheuttaja

Jalkasilsan eli jalkasienen tyypillisimmät aiheuttajat ovat Trichophyton- tai Epidermophyton- sienisukujen lajit ja näistä tarkemmin vielä Trichophyton rubrum tai Trichophyton mentagrophytes. Näille lajikkeille altistuminen yhdessä huonojen hygieniaolosuhteiden, hiertävien kenkien tai vaateiden kanssa voi saada aikaan silsa-infektion. Myös korkea ikä ja sitä kautta heikentyneet puolustusmekanismit taudinaiheuttajia vastaan altistavat silsataudeille. Lemmikki- ja kotieläimien kantamat silsataudit tarttuvat helposti myös ihmiseen. Taudin aktiivisessa vaiheessa, usein infektion alussa mukana on myös bakteeri-infektio, joka pahentaa tulehdusta.

Lue jalkasienen oireista.

Jalkasienen seuranta

Jalkasilsa eli jalkasieni ei normaalisti vaadi seurantaa. Joissakin tapauksissa silsainfektio kroonistuu ja pitkäaikainenkaan lääkitys ei tunnu tehoavan. Tällaisissa tapauksissa seuranta on suositeltavaa. Myös silsa-lääkityksen määrääminen potilaille, joilla on odotettavissa mahdollisia yhteisvaikutuksia muun lääkityksen kanssa, vaatii seurantaa.

Jalkasienen periytyvyys

Geneettisillä tekijöillä on osoitettu olevan merkitystä erityisesti kynsi- ja jalkapohjasilsan esiintyvyydessä. Kuitenkin muut altistavat tekijät (ks. edellä) silsatautitartunnoissa ovat merkittävämpiä.

Lue jalkasienen hoidosta.

Jalkasienen yleisyys

Jalkasilsa on erittäin yleinen ja sitä esiintyy noin 10 %:lla väestöstä, erityisesti miesten keskuudessa. Lapsilla silsatauteja tavataan harvoin.

Jalkasienen ennuste

Ennuste vaihtelee yksilöllisesti. Toisilla silsainfektiot, erityisesti jalka- ja kynsisilsat, uusiutuvat ja pitkäaikaistuvat, kun taas toisilla yksi paikallinen emulsiovoide-kuuri on riittävä.

Lähteet:

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Ihon ja kynsien sieni-infektiot, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011

Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka), Käypä hoito- suositus, 2010

ICD-10:

B35.3 Jalkasilsa

Julkaistu: 5.4.2018