Kauneus & Terveys

Hyvin hoidettu iho kestää pakkasen

Hyvin hoidettu iho kestää pakkasen
Iho vaatii enemmän hoitoa talvella kuin kesällä, sillä kylmä ja kuiva ilma sekä viima kuivattavat ihoa. Etenkin atoopikoilla ja herkkäihoisilla talven jäljet näkyvät ihottumana ja muillakin voi talvisää kiristää ihoa.
Kuvat Thinkstock

Hoitamalla ihoa oikein ja oikeilla tuotteilla saat ihosi voimaan paremmin myös talvella.

Puhdista ihoa hellästi 

Talveksi kannattaa vaihtaa puhdistustuotteet miedompiin. Maitomaiset puhdistustuotteet ovat geelimäisiä kosteuttavampia ja sopivat hyvin talvikäyttöön. Etenkään kuivaihoisen ei kannata pestä päivittäin kasvojansa vedellä. Sen sijaan puhdistusaineen voi pyyhkiä vanulapulla pois ja puhdistuksen voi viimeistellä kosteuttavalla kasvovedellä.

Vartalon pesuun sopivat parhaiten happamat pesuaineet. Saippuan sijaan ihoa hellivät öljyä sisältävät kosteuttavat balsamit tai kuivalle iholle tarkoitetut ihoöljyt. Erittäin kuivan ja herkän ihon voi pestä myös tavallisella perusvoiteella. Pesusienet kannattaa unohtaa, sillä niillä voi saada ihon pinnan ärtymään ja rikkoutumaan.

Talvella iho tarvitsee tuhdimmat voiteet 

Kosteuttavat voiteet vahvistavat ihon omia suojamekanismeja ja estävät kosteuden haihtumista ihosta. Voiteista löytyy valtavat valikoimat vaihtoehtoja, joista vain kokeilemalla löytää oman tuotteen. Voiteita kannattaa välillä myös vaihtaa, jottei iho väsy samaan tuotteeseen.

Pääsääntö voidetta valittaessa on, että mitä kuivempi iho sitä rasvaisempi voide. Tavallisten perusvoiteiden lisäksi löytyy voiteita, joihin on lisätty muun muassa kosteuden haihtumista estäviä keramideja, ravitsevia vitamiineja ja suojaavia kasviöljyjä. Mikäli tuntuu, ettei päivävoide ole riittävä, kannattaa rinnalle valita ravitsevampi yövoide. Kosteusvoide kannattaa aina levittää kostealle iholle heti suihkun tai kasvoveden käytön jälkeen. Kostealta iholta voide imeytyy tehokkaammin.

Ihoa kannattaa myös aika ajoin kuoria, sillä kuorinnan jälkeen iho ottaa paremmin vastaan voiteita ja säilyttää pehmeytensä pidempään. Kuivaihoisilla kerta kuukaudessa on usein riittävä, kun taas rasvainen iho voi vaatia kuorinnan kerran pari viikossa talvellakin. Kuorinnan jälkeen on paikallaan kosteuttava naamio, sillä puhdistettu iho suorastaan vaatii tehokostetusta.

Vartaloakin kannattaa rasvata säännöllisesti ainakin suihkun jälkeen ja hemmottelua viikonloppuun saa silloin tällöin vartalonkuorinnalla. Käsiä ja jalkapohjiakaan ei sovi unohtaa, sillä nekin vaativat talvella kosteutusta. Karheille jaloille tehoaineita ovat karbamidia ja maitohappoa sisältävät jalkavoiteet. Myös rasvaisemmat perusvoiteet sopivat jalkavoiteeksi. Puuvillahansikkailla ja sukilla tehostat voiteen vaikutusta käsissä ja jaloissa.

Suojaa ihoa pakkaselta 

Talvella ulkoillessa on tärkeää suojata iho kylmältä ja viimalta. Kovalla pakkasella kasvoja voi suojata korkealla kaulurilla tai kommandopipolla. Pakkasvoiteita ei nykyään enää suositella paleltumisriskin vuoksi. Keväthangilla iho kannattaa suojata korkean kertoimen aurinkosuojavoiteella, joka levitetään iholle hyvissä ajoin ennen ulosmenoa, jotta se ehtii imeytyä. Ulkoilun jälkeen ihoa on hyvä kosteuttaa ravitsevalla kosteusvoiteella.

Julkaistu: 25.6.2015
Kommentoi »