Terve.fi

Hyvät ensiaskelkengät

Hyvät ensiaskelkengät
Ensiaskelkengät: Hyvät ensiaskelkengät tukevat pystyasentoa ja ovat kevyet, hengittävät, liukumattomat, ohutpohjaiset, nilkkapituiset ja mielellään pehmeästä nahasta valmistetut. Lue lisää ensiaskelkengistä.
Julkaistu 27.2.2007

Ensiaskelkengät on hyvä ottaa käyttöön, kun lapsi oppii konttaamaan ja seisomaan. Lapsen jalka on rustomainen ja pehmeä minkä vuoksi ensiaskelkenkien hankintaan kannattaakin paneutua, jotta voitaisiin välttyä jalkojen, varpaiden ja kynsien virheasennoilta.

Kenkien koko tulisi tarkistaa alle kolmevuotiailla 2-3 kuukauden välein, etteivät kengät jää pieniksi ja aiheuta mm. kynsien kupertumista ja varpaiden asettumista kippuraan. Ihanne olisi, että lapsella olisi kahdet sisäkengät, sillä kasvuiässä jalat hikoilevat paljon. Kenkiä tulisi vuorotella parin tunnin välein, jotta jalat pysyisivät kuivina ja kengät pääsisivät tuulettumaan ja kuivumaan. Ulkokenkiä hankittaessa on otettava huomioon myös vuodenajat ja säänvaihtelut.

Jokaisen lapsen tulisi saada uudet, käyttämättömät kengät. Käytetyt kengät ovat jo valmiiksi muotoutuneet jolloin lapsen jalka pyrkii mukautumaan kengän muotoon ja näin saattaa aiheutua virheasentoja, vaikkei niitä olisi edellisellä käyttäjällä ollutkaan. Sisarusten kenkiä ei siis kannata säästää seuraavalle lapselle, vaikka ne olisivat kuinka kulumattoman näköiset.

Hyvät ensiaskelkengät tukevat pystyasentoa ja ovat kevyet, hengittävät, liukumattomat, ohutpohjaiset, nilkkapituiset ja mielellään pehmeästä nahasta valmistetut. Pohjan tulisi taipua vain päkiän kohdasta. Kärkiosassa tulisi olla riittävästi tilaa korkeus- ja leveyssuunnassa. Kärjestä avoin malli on hengittävä ja varpaat pääsevät liikkumaan kengässä vapaasti. Konttaus- ja ryömimisvaiheessa umpinainen kärki on kuitenkin paras vaihtoehto varpaita suojaamaan. Nauhoituksen tulisi ulottua varpaisiin saakka, jotta kenkä saataisiin tukevasti jalan ympärille, eikä se hölskyisi jalassa. Kengän kantaosan tulee olla kapea, istuva ja kuppimainen sekä koko kantapään pituudelle ulottuva.

Kengän koko tulisi aina tarkistaa kuormitetusta jalasta, varpaat suorina. Irtopohjallisia käytettäessä on helppo tarkistaa kengän oikea koko asettamalla lapsi seisomaan irtopohjallisen päälle, mutta se käy yhtä hyvin, kun seisottaa lapsen paperin päälle ja piirtää jalan ääriviivat paperille. Varpaiden puolelle piirretään 0,5-1cm kasvu- ja käyntivaraa sekä tarvittaessa villasukkavara. Kun piirros leikataan paperista irti, on se helppo ottaa mukaan ostoksille.

Sukat

Liian pienet kengät tai sukat lisäävät jalkojen hikoilua. Sukkia hankittaessa kannattaa suosia sekoitemateriaaleja sillä ne kuljettavat hikeä tehokkaasti jalan pinnalta, eivätkä kovetu kostuttuaan kuten esim. puuvillasukat. Puuvilla- ja villasukat eivät myöskään kuljeta kosteutta pois jalalta yhtä nopeasti, vaan sitovat sen itseensä. Sukassa ei saa olla myöskään puristavia resoreita, jotta verenkierto ei estyisi. Sukassa ei tulisi olla myöskään saumoja, eikä se saa puristaa varpaita. Kun sukka on puettu jalkaan, olisi sitä hyvä vetää hieman varpaiden kohdalta, jotta varpaat saisivat tilaa. Tarrasukkien sijaan tulisi käyttää ensiaskelkenkiä, sillä tarrasukat kyllä estävät lasta liukastumasta, mutta eivät tue pystyasentoa.  

Ohjeita ensiaskelkenkien hankintaan:

  • Piirrä lapsesi jalan ääriviivat paperille hänen seistessä sen päällä. Lisää piirrokseesi varpaiden puolelle kasvu- ja käyntivaraa 0,5-1 cm. Leikkaa irti ja ota mukaan ostoksille.
  • Mittaa kengät apuna käyttäen piirrostasi.
  • Osta kengät uutena, käyttämättöminä.
  • Kenkien tulisi olla pehmoista nahkaa, hengittävät, liukumattomat, ohutpohjaiset ja nilkkapituiset. Nauhoituksen, solkien tai tarrojen tulisi ulottua varpaisiin saakka.
  • Pohjan tulee taipua vain päkiän kohdalta.
  • Kärkiosassa on oltava tilaa korkeus- ja leveys-suunnassa.
  • Kantaosan on oltava kapea, tukeva ja mielellään kupitettu.

Pyydä tarvittaessa myyjää avuksesi ja varmista lopuksi, etteivät kengät mistään kohdasta paina tai heilu jalassa.

Jenny Ekman, jalkojenhoidon ammattitutkinto

3 kommenttia