Terve.fi

HS: Seitsemän sairastunut A-hepatiittiin - olivat syöneet näitä

HS: Seitsemän sairastunut A-hepatiittiin - olivat syöneet näitä
Julkaistu: 8.4.2013

Koko viime vuonna Suomessa todettiin HS:n mukaan yhdeksän hepatiitti A -tapausta.

HS:n jutussa kerrotaan, että suurin osa Suomessa tänä vuonna sairastuneista oli syönyt pakastettuja mansikoita, mustikoita, mustaherukoita ja vadelmia kuumentamattomina.

Tanskassa on HS:n mukaan sairastunut tänä vuonna A-hepatiittiin kymmeniä ihmisiä. Ulkomaisia pakastemarjoja epäillään aiheuttajaksi.

Keitettävä kaksi minuuttia

Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira julkaisi maaliskuun loppupuolella suosituksen siitä, että ulkomaisia pakastemarjoja käytettäisiin vain kunnolla kuumennettuna. A-hepatiitin lisäksi ulkomaisten pakastemarjojen epäillään aiheuttaneen myös norovirukseen sairastumisia. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista.

Suositus on, että ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat pitää kuumentaa kauttaaltaan vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan.

Itämisaika pitkä

A-hepatiitti alkaa äkillisesti, ja ensioireina ovat tavallisesti ruokahaluttomuus ja pahoinvointi. Tyypillisesti niiden jälkeen seuraa kuume ja ihon sekä silmien etenevä keltaisuus. Hepatiitti A on itsestään paraneva tauti, johon kehittyy suojaava immuniteetti. Niinpä tautiin ei voi sairastua toistamiseen.

A-hepatiitin itämisaika on 15–50 vuorokautta.

Lue myös:

Kommentoi »