Kauneus ja Terveys

Hoida kasvoja päivin öin

Hoida kasvoja päivin öin
Sopivasti erilaiset yö- ja päivävoide muodostavat toimivan tiimin.
Julkaistu: 15.6.2009

Päivä rasittaa 

Kasvot kohtaavat vuorokauden valoisina ja pimeinä tunteina kaksi aivan erilaista maailmaa: Päiväsaikaan ihoa kuormittavat UV-säteily, ilmansaasteet, näyttöruudun sähkömagneettiset aallot, tupakansavu ynnä muut ympärillä leijuvat epäpuhtaudet. Myös ilmatilan kuivuus, kuumuus tai kosteus vaikuttavat ihon kuntoon. Levonaikaisen hoitotuotteen olemassaolo taas perustuu ihon sisäisiin tarpeisiin.

Päivävoide tarjoaa suojaa 

Päivä- ja yövoiteen rungon muodostavat kosteuttajat ja rasva-aineet. Ne huolehtivat siitä, ettei ihon pinta pääse kuivumaan. Näin iho pysyy pehmeänä, kimmoisana, heleänä ja vastustuskykyisenä

Ratkaiseva ero on tehoaineissa. Päivävoiteen tehtävä on suojata ihoa mahdollisimman kattavasti ulkoisilta rasitustekijöiltä. Siksi voiteissa on lähes vakiona UV-fi ltteri, joka torjuu auringon haittoja. Antioksidantit puolestaan hillitsevät vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat hapettumisreaktioita eli solujen ennenaikaista ikääntymistä.

Yövoide ravitsee ja elvyttää 

Päivän päätteeksi iholle tarjottava yövoide on kuin ulkoinen iltapala, joka tukee aamuyön tunteina tapahtuvaa vilkasta solumuodostusta. Tehtävästä vastaavat solutasolle vaikutuksensa ulottavat aktiiviaineet. Niitä on päivävoiteissakin, mutta pääsääntöisesti pienempinä pitoisuuksina.

Iho ei kaipaa vuorokauden pimeinä tunteina päivävoiteista tuttuja optisia tai rakenteellisia silottajia saatikka UV-suojaa. Antioksidanteista sen sijaan on hyötyä myös uniaikaan, sillä solut altistuvat hapettumiselle vuorokauden ympäri.

Koostumus ihon tarpeiden mukaan 

Päivä- ja yövoide palvelevat sitä paremmin, mitä tarkemmin niiden ominaisuudet vastaavat ihon tarpeita. Sopivuuden peruskriteeri on ihotyyppi. Toinen tapa osua oikeaan on valita tuote hoitolupauksen mukaan, jolloin purkin kyljessä lukee esimerkiksi silottava, kiinteyttävä tai elvyttävä.

Valtaosa yö- ja päivävoiteista muodostaa tuoteparin, joka on varustettu samoilla aktiiviaineilla. Tämä helpottaa valintaa ja vahvistaa hoitotulosta. Hienostuneimmillaan kaksikot on viritetty käyttöajankohdan mukaisiksi tuoksua myöten. Päiväksi iho saa piristävän aromin, yöksi jotain lempeää ja rauhoittavaa.

Viisi vahvaa vaikuttajaa 

  • Ihovitamiiniksi kutsuttu A esiintyy voiteissa usein retinolin muodossa. Se aktivoi ihosolujen uusiutumista, silottaa ja tasoittaa ihoa.
  • C-vitamiini on antioksidantti, jonka sanotaan myös virkistävän ja kirkastavan ihoa sekä tehostavan kollageenisynteesiä.
  • E-vitamiini toimii antioksidanttina eli estää hapettumisreaktioita. Se myös kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa.
  • Hyaluronihapolla eli hyaluronaatilla on kyky sitoa itseensä vettä jopa 1 000-kertaisesti oman painonsa verran, mikä tekee siitä tehokkaan kosteuttajan.
  • Kasvien siemenöljyt sisältävät runsaasti vitamiineja, kasvisteroleja ja rasvahappoja, jotka suojaavat ihon pintaa.
Kommentoi »