Terve.fi

Hiippaläppä voidaan korjata myös aktiivisen endokardiitin aikana

Hiippaläppä voidaan korjata myös aktiivisen endokardiitin aikana
Brittiläistutkimuksessa on arvioitu hiippaläpän korjausleikkauksen kliinistä ja ekokardiografista tulosta potilailla, joilla on todettu viljelyllä varmennettu aktiivinen endokardiitti. Tutkimukseen osallistui 36 potilasta, joille tehtiin hiippaläpän korjausleikkaus. Potilaat olivat keskimäärin 53-vuotiaita ja heillä oli viljelyllä tai leikkauksessa otetuista näytteistä varmennettu bakteerin aiheuttama endokardiitti.
Julkaistu 7.12.2006

Myös leikkauksessa oli havaittu merkkejäendokardiitista. Yleisimmät taudinaiheuttajabakteerit olivatstafylokokit ja streptokokit. Kaikilla oli ilmennyt keskivaikeaa taivaikeaa hippaläpän takaisinvirtausta. Sydämen vajaatoimintaa kuvastavaNYHA-luokka oli 2,3. Seuranta-aika oli keskimäärin 38 kuukautta..

Leikkauksessa kuoli yksi potilas (2,8 %). Seurannan aikana yhdelläkäänpotilaalla endokardiitti ei uusiutunut. Yhdelle potilaalle kehittyitoistuvaa hiippaläpän takaisinvirtausta ja läppä korvattiintekoläpällä. Myös toiselle potilaalle kehittyi hiippaläpäntakaisinvirtausta. Kaksi potilasta kuoli myöhemmin, mutta eisydänperäisestä syystä. Hiippaläpän korjausleikkaus paransi myösmerkittävästi sydämen rakennetta ja toimintaa. Potilaidenkeskimääräinen NYHA-luokka oli viimeisimmässä tarkastuksessa 1,17.Kokeneen kirurgin tekemällä hiippaläpän korjausleikkauksella sairaskudos saadaan yhtä varmasti poistetuksi ja sydämen hemodynaaminenvakaus palautetuksi kuin korvaamalla hiippaläppä tekoläpällä. Näyttääsiltä, että hiippaläpän korjausleikkaus voidaan ja tulisikin tehdä myösendokardiitin ollessa aktiivinen.

Tällä palstalla julkaistaan Coronaria Media Oy:n terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettuja referaatteja kiinnostavista tutkimuksista.

Kommentoi »