Herkkä ja kuiva iho kaipaa erityistä huomiota varsinkin kesällä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Linola
Herkkä ja kuiva iho kaipaa erityistä huomiota varsinkin kesällä
Kuiva ja hilseilevä iho, hiertymät ja hankaumat ovat monen herkkäihoisen ympärivuotinen ongelma. Mistä löytyisi ratkaisu iho-ongelmiin etenkin kesällä, kun ihoa hautoo hiki, eritteet ja kiristävät vaatteet? Lukijoiden kysymyksiin vastaa ihotautien erikoislääkäri Hanna Raitio.
Julkaistu: 1.6.2022

Herkän ja kuivan ihon omaava saattaa kärsiä kesäkuumalla hikoilun ja kiristävien vaatteiden aiheuttamaista ongelmista. Hiertymät, hankautumat ja pienet ihovauriot ovat kuitenkin estettävissä.

Lue jutusta Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, LT, kokeellisen allergologian dosentti Hanna Raition vastaukset lukijoiden ihopulmiin.

Ihotautien erikoislääkäri Hanna Raitio muistuttaa, että on hyvä huolehtia mahdollisuuksien mukaan etukäteen ihon puhtaudesta ja suojauksesta hautumia vastaan.

Ihopoimut aiheuttavat minulle varsinkin kesällä hikoillessa ihottumaa ja hankaumia. Mitä voisin tehdä?

Hikoillessa kuumana kesäpäivänä tai urheillessa taipeiden ja ihopoimujen alueelle jää helposti kosteutta, joka saattaa edistää ihon rikkoutumista noilla alueilla. Kosteus voi lisätä sienten ja bakteerien kasvua poimualueilla ja siten hankaloittaa ihon pysymistä ehjänä.

On tärkeää huolehtia, että taipeiden ja ihopoimujen alueet ovat puhtaat ja iho suojattu hautumia vastaan mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Tähän tarkoitukseen suosittelen potilaille usein Linolan suojaavaa balsamia, sillä sen koostumus on tehty suojaamaan juuri arimpia ihoalueita ja taipeita.

Monet käyttävät paksuja vaseliinimaisia voiteita suojaamaan taipeiden herkkää ihoa, mutta nuo voiteet eivät anna ihon lainkaan hengittää, jonka takia syntyvä kosteus ei pääse haihtumaan iholta. Tämä on omiaan pahentamaan tilannetta. Linolan balsami muodostaa näkymättömän suojakalvon antaen iholle suojaa hieltä ja muilta eritteiltä, mutta päästäen iholla syntyvän kosteuden haihtumaan balsamin läpi.

Linola suojaava balsami auttaa kehon eri alueilla oleviin hankaumiin ja hiertymiin sekä pieniin ihovaurioihin. Tuote estää hien, virtsan ja ulosteen aiheuttaman ihoärsytyksen sekä esimerkiksi pyöräilyn, vaatteiden ja pikkuhousunsuojien aiheuttamien hiertymien syntymisen. Tuote on myynnissä apteekeissa.

Ongelmani on se, että intiimialueella iho menee usein rikki. Syynä ovat esimerkiksi virtsankarkailu ja hautovat pikkuhousunsuojat. Miten voisin suojata ihoa herkältä alueelta?

Intiimialueiden iho on hyvin herkkä. Kudosten ikääntymisen seurauksena iho ohenee ja menettää elastisuuttaan, ja ikääntyessä myös virtsankarkailua alkaa esiintyä enemmän.

Herkkä, ohentunut iho ärtyy helpommin esimerkiksi joutuessaan kosketuksiin eritteiden kanssa tai hankaukselle altistuessaan. On erittäin tärkeää huolehtia ihon puhtaudesta intiimialueilla, mutta voimakkaiden pesuaineiden välttäminen on myös oleellista.

Kiristävien pikkuhousujen tai trikoiden käyttämistä tulisi välttää, mikäli on huomannut olevansa altis intiimialueiden hankautumiselle. Puhtauden ja väljien vaatteiden ohella on selkeää lisäapua intiimialueiden voitelemisesta suojavoiteella. Tärkeää on käyttää voidetta, joka suojaa eritteiltä ja ulkoiselta hankaukselta, mutta ei haudo, vaan antaa ihon hengittää voiteen alla. Linolan suojaava balsami soveltuu intiimialueiden iholle.

Ihoni kuivuu ja hilseilee ympäri vuoden. Mistä tämä johtuu? Millaista voidetta minun pitäisi käyttää?

Suomen ilmasto ja sääolosuhteet aiheuttavat haasteita ympäri vuoden erityisesti kuivasta ihosta kärsiville. Ilman kosteuden vaihtelu ja erityisesti kuiva sisäilma sisälämmityskaudella ja kuiva pakkasilma ulkona kuormittavat ihoa ja lisäävät ihon kuivumista. Sen myötä ihon kutina ja hilseily lisääntyvät. Kesällä iho taas saattaa kuivua auringon ultraviolettisäteille altistumisen myötä.

Kuivaihoisen on syytä valita ihoa tehokkaasti kosteuttava hoitovoide, jonka rasvapitoisuus on riittävän korkea sekä koostumus ihon kuivuutta helpottava. Hyvin vesipitoiset kosteusvoiteet imeytyvät nopeasti, mutta iho voi tuntua niiden käytön jälkeen pian taas rutikuivalta. Linolan emulsio sisältää iholle arvokkaita linolihappoja, jotka edistävät ihon kosteustasapainon säilymistä. Voide on myös vaikutukseltaan pitkäkestoinen.

Liikun paljon ja kesällä erityisesti pyöräilen mielelläni. Olen suojannut ihoani hiertymiltä käyttämällä vaseliinia esimerkiksi jaloissa ja sisäreisissä. Välillä iho kuitenkin menee rikki ja saattaa jopa tulehtua. Mistä tämä johtuu ja mikä voisi auttaa?

Taivealueille ja ihopoimuihin urheilun ja liikunnan yhteydessä tai kesäkuumalla syntyvä hiki on hyvä kasvualusta sienille ja bakteereille. Tämä mekaanisen hankauksen ohessa voi aiheuttaa poimuihin hiertymiä ja jopa ihon tulehtumista.

Monet urheiluvaatteet ovat tiukkoja ja saattavat osaltaan aiheuttaa ihoon hankausta liikunnan yhteydessä, joten vaatteiden sopivuuteen ja hankaamattomuuteen tulisi kiinnittää myös huomiota.

Vaseliinin alla iho ei pääse hengittämään, mikä osaltaan pahentaa tilannetta. Suosittelen vaseliinin tilalle hengittävää suojavoidetta, jotta voisit nauttia liikunnasta täysipainoisesti myös kesällä.

Yöt ovat ongelmani. Mitä voisin tehdä, kun iho kutiaa niin paljon, että yölläkin pitää raapia?

Tyypillisimmin kuiva iho, jonka kosteustasapaino on häiriintynyt, kutisee ja kiristää. Kehomme hormonaalisiin vuorokausivaihteluihin liittyen kutinatuntemukset ovat useimmiten voimakkaimmillaan yöllä.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei ota liian kuumia suihkuja, sillä kuuma vesi poistaa ihon omat tarpeelliset rasvat ja siten lisää ihon kuivuutta. Pesuaineita kannattaa käyttää harkiten ihon pesuun, lähinnä silloin, kun iho selvästi on likainen.

Puhtaalle iholle on hyvä käyttää suihkun jälkeen kosteusvoidetta, joka edistää ihon kosteustasapainon ylläpitoa ja toimii mahdollisimman pitkäkestoisesti. Kevyt, hyvin vesipitoinen voide hulahtaa kyllä nopeasti ihoon suihkun jälkeen ja voi tuntua siksi helpolta ratkaisulta, mutta hyvinkin nopeasti sen levittämisen jälkeen iho voi alkaa kiristää ja kutista.

Jos ihon kutina liittyy selkeästi ihon kuivuuteen, suosittelen hiukan enemmän rasvaa sisältävää kosteusvoidetta, joka vaikuttaa mahdollisimman pitkään iholla. Mikäli kutinaa esiintyy ilman selkeää ihon kuivuutta taustalla tai kutina jatkuu huolimatta edellä kerrottujen toimenpiteiden toteuttamisesta, suosittelen ihotautilääkärin vastaanotolle hakeutumista kutinan syiden selvittämistä varten.

Rasvaan ihoani säännöllisesti kevyillä kosteusvoiteilla. Vaikka rasvaan illalla, on iho aamulla herätessäni jo rutikuiva ja hilseilevä. Mikä avuksi?

Tämä on hyvin usein esiintyvä ongelma ja erityisesti koskettaa kuivaihoisia varsinkin sisälämmityskaudella. Voiteiden valinnassa tulisi tarkkaan miettiä, soveltuuko valitsemasi voide juuri sinun ihosi tarpeisiin.

Kevyet ja hyvin vesipitoiset kosteusvoiteet ovat miellyttäviä levittää iholle ja lisäksi ne imeytyvät usein nopeasti. Ne eivät usein kuitenkaan pysty huolehtimaan erittäin kuivan ihon kosteustasapainon palauttamisesta. Niiden vaikutus iholla ei välttämättä myöskään ole kovin pitkäkestoinen.

Oikeanlainen voidevalinta on tärkeä asia, mutta lisäksi kannattaa myös käydä läpi ihonpesutottumukset ja tarkistaa, ettet ota liian pitkiä tai kuumia suihkuja tai käytä suihkussa voimakkaita ihoa kuivattavia pesuaineita.

Hyvin kuivaihoiselle suosittelisin Linolan ihoemulsiota, jonka koostumus on ihon kosteustasapainoa kohentava ja vaikutusaika pitkä. Sen myötä iltavoitelun tehon voisi odottaa tuntuvan iholla yön jälkeen niin, ettei iho herätessä ole hilseilevä.

Kommentoi »