Voi hyvin

Herkisty ja avaa aistisi!

Herkisty ja avaa aistisi!
Nyt kannattaa viritellä herkkyyttä. Avaa aistisi ja nauti.
Julkaistu: 28.7.2014

Seuraa leppäkertun kulkua, nuuhki tuulta tai maistele metsän herkkuja. Kokeile viittä erilaista aistiharjoitusta!

1. Näkö

Istu mukavasti ranta- tai puutarhatuoliin tai hotellin ala-aulan sohvalle. Anna katseen asettua johonkin kohteeseen, kuten toiseen tuoliin, kukkaan tai muuhun selväpiirteiseen asiaan. Piirrä sitten hitaasti katseellasi sen ääriviivat. Anna katseen olla rento ja kevyt. Tutki katseellasi kohteen pintaa, muotoa, väriä, kuvioita, materiaalia. Katso, miten valo ja varjo osuvat siihen. Sulje sitten silmäsi. Voitko palauttaa mieleen tarkastelusi kohteen ääriviivat, värin, muodon, materiaalin ja muut yksityiskohdat? Avaa silmäsi ja katso uudestaan. Unohtuiko jokin yksityiskohta?

2. Kuulo

Jää aamulla herättyäsi hetkeksi makaamaan vuoteeseen. Voit tehdä tämän harjoituksen myös istuessasi hotellihuoneen parvekkeella tai ottaes­sasi aurinkoa uima-altaan reunalla. Laita silmät kiinni ja kuuntele ääniä ympärilläsi. Huomaat osan äänistä tulevan lähempää, osan kauempaa. Kuulet oman hengityksesi äänen. Valitse sitten jokin kaukainen ääni lähempään tarkasteluun. Millainen ääni se on? Mistä suunnasta se tulee? Millaisia tunteita se herättää? Valitse sitten toinen lähempää tuleva ääni. Millainen se on? Mistä se tulee? Suuntaa sitten huomiosi omaan hengitykseesi. Kuuletko, miten ilma virtaa sisään ja ulos? Viivy hetki hengitystä kuunnellen ja huomaa, miten se vaikuttaa sinuun.

3. Haju

Kerää pöydälle muutamia voimakkaasti tuoksuvia asioita, esimerkiksi kukkia, tuoreita yrttejä, hedelmiä tai mausteita. Sulje silmäsi ja ota keräämäsi asiat vuorotellen yksi kerrallaan käteesi. Nuuhki hitaasti jokaisen tuoksua. Miltä se tuoksuu? Mitä tuoksu sinussa herättää? Huomaatko, miten tuoksut poikkea­vat toisistaan? Mitkä tuoksut sopivat hyvin yhteen?

4. Maku

Syö aamiaista hiljaisuudessa. Älä lue mitään tai katso televisiota. Keskity pelkkään syömiseen. Jos muu perhe melskaa vieressä, istu sivummalle ja pyydä puolisoasi huolehtimaan lapsista. Keskity nauttimaasi tuoremehun, kahvin tai teen kulaukseen ja maista, miltä juoma todella maistuu. Onko se kylmää vai kuumaa? Syö liioitellun hitaasti ja pureksi jokaista suupalaa kymmeniä kertoja. Tunne, miten hampaat ja kieli toimivat ruoan kanssa ja miten ruoka muuttuu yhä hienommaksi. Niele sitten hitaasti. Pidä jokaisen suupalan välillä lyhyt tauko. Saatat hämmästyä, miten kylläiseksi tulet jo ennen kuin aamiainen on syöty.

5. Tunto

Kun levität ihollesi aurinkovoidetta tai kosteusvoidetta, tee se hitaasti ja tietoisesti. Miltä voide tuntuu? Huomaa voiteen tuoksu. Tunne, kuinka kätesi koskettaa reittä, pohjetta, vatsaa, rintaa. Miltä tuntuu koskettaa kädellä omaa jalkaa? Entä rintaa? Onko kokemus erilainen kehon eri osissa? Kun menet uimaan, kastaudu hitaasti. Tunne veden märkyys ja lämpötila. Tunne, miten vesi koskettaa sinua joka puolelta ja miten se kannattelee sinua. Onko vesi makeaa vai suolaista?

Kommentoi »