Helli vatsaasi: Viisi vinkkiä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Sabora Pharma
Helli vatsaasi: Viisi vinkkiä
Vatsasta ja suolistosta kannattaa pitää hyvää huolta. Erityisesti jos sinulla on ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS, nämä viisi vinkkiä auttavat vatsaasi voimaan paremmin.
Julkaistu: 29.8.2019

1. Vähennä stressiä

Stressi lisää mahahappojen eritystä ja pahentaa usein ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Stressi voi tuntua vatsassa ripulina tai kipuna, vatsa voi turvota tai ummetus vaivata. Syynä ovat stressihormonit, jotka vaikuttavat hermostoon ja suolistoon.

Jos kärsit stressivatsasta, opettele hallitsemaan ja vähentämään stressiä. Luonto on erittäin hyvä rentouttaja, joka rauhoittaa mielen ja kehon nopeasti. Huolet saavat siellä usein oikeat mittasuhteet. Lähde kävelylle metsään, kuuntele lintujen laulua ja keskity ympäristöösi.

Voit kokeilla myös joogaa, mindfulnessia tai meditaatiota, tehdä käsitöitä tai lähteä juoksulenkille.

Yhtä oikeaa tapaa vähentää stressiä ei ole, vaan jokaisen kannattaa tehdä sitä, mikä rentouttaa parhaiten ja saa ajatukset muualle. Tärkeää on katkaista ahdistavien ajatusten kehä.

Muista myös unen merkitys: Kaikki tuntuu paremmalta hyvien yöunien jälkeen. Vaikka olisit kuinka kiireinen, älä tingi nukkumisesta.

Gelsectan® on uudenlainen tuote ripulipainotteisen IBS:n hoitoon. Lue lisää Gelsectanista >>

2. Lisää liikuntaa

Liikunta parantaa vatsan toimintaa, sillä se lisää suoliston liikettä, parantaa verenkiertoa, vähentää vatsan turvotusta, saa kaasut liikkeelle ja suolen tyhjenemään säännöllisemmin. Istuminen ja liian vähäinen liikunta taas lisäävät ummetusta.

Kun lisäät päiviisi liikuntaa, vatsasi siis voi paremmin. Liikunnan ei aina tarvitse olla kovaa treenaamista, vaan se voi olla myös rauhallista kävelyä tai hyötyliikuntaa. Pyöräile työ- ja kauppamatkat, valitse hissin sijaan portaat tai sovi lenkkitreffit kaverin kanssa.

3. Valitse sopiva ruokavalio

Erityisen tärkeitä suoliston hyvinvoinnille ovat siellä asustavat mikrobit. Ne pitävät erityisesti fermentoidusta ruoasta, eli esimerkiksi jugurtista, piimästä, kimchistä, hapankaalista ja kuiduista. Varmista siis, että ruokavaliostasi löytyy paljon kasviksia ja täysjyväviljoja.

Osalle ihmisistä huonosti imeytyvät hiilihydraatit aiheuttavat kuitenkin vatsaongelmia, kuten turvotusta ja ilmavaivoja. Näitä hiilihydraatteja kutsutaan FODMAP-hiilihydraateiksi, ja niitä ovat muun muassa ruis, vehnä, ohra, palkokasvit, vesimeloni, omena, päärynä ja ksylitoli.

Jos vatsasi oireilee FODMAP-hiilihydraateista, voit kokeilla välttää niitä noin kuukauden ajan ja katsoa, auttaako se oireisiin. FODMAP-ruokavalion toteuttamiseen kannattaa kysyä neuvoa ravitsemusterapeutilta.

4. Pidä ateriarytmi

Säännöllinen syöminen ja ateriarytmi auttavat suolistoa ja ruoansulatusta toimimaan. Jos syöt liian harvoin, nälkä kasvaa aterioiden välillä kiljuvaksi ja silloin tulee helposti syötyä liikaa.

Myös liian usein syöminen sopii huonosti suolistolle. Aterioiden välillä suolistossa nimittäin kulkee monivaiheinen aaltoliike, vaeltava motorinen kompleksi. Se siivoaa ohutsuolta ruoan tähteistä silloin kun ei syödä. Jos napostelet kahden tunnin välein, vaeltava motorinen kompleksi ei ehdi rauhassa putsata edellisen aterian jämiä.

Useimmille ihmisille sopii syöminen noin kolmesta viiteen tunnin välein.

5. Rauhoita tilanne

Joskus suolisto tarvitsee apua voidakseen hyvin, varsinkin, jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä. Silloin kannattaa kokeilla Gelsectania®.

Gelsectan sisältää ksyloglukaania ja kasviproteiinia, jotka suojaavat limakalvoa ja vahvistavat sen epiteeliesteen solujen tiiviitä liitoksia. Näin se vähentää suolen läpäisevyyttä ja ärtyvän suolen oireyhtymän oireita, kuten ripulia, kipua ja turvotusta.

Gelsectan lisää myös suoliston bifidobakteereiden määrää, sillä sen sisältämät ksylo-oligosakkaridit ovat bifidobakteerien ravintoa. Bifidobakteerit ovat hyviä suolistomikrobeja, jotka auttavat suolistoa ja vatsaa voimaan hyvin.

Hyvät bifidobakteerit vievät lisääntyessään elintilaa huonoilta bakteereilta, ja samalla limakalvon kuormitus vähenee. Näin suolen sisältö ei valu limakalvon epiteeeliesteen läpi suolen seinämän alempiin kudoksiin yhtä helposti. Gelsectan helpottaa IBS-oireita näinkin.

Kun suolen limakalvo voi hyvin ja suolistossa on paljon hyviä mikrobeja, epiteelieste ja solujen tiiviit liitokset saavat tilaisuuden uusiutua. Kierre on katkaistu ja IBS-oireet voivat vähentyä.

Gelsectan® on uudenlainen tuote

 • Gelsectan® on CE-merkitty terveydenhuollon valmiste, joka vaikuttaa suolen limakalvolla.
 • Se on uudenlainen tuote ripulipainotteisen IBS:n hoitoon. Se soveltuu myös lääkkeiden aiheuttamaan ripuliin ja suolistoyliherkkyyteen.
 • Gelsectan ei imeydy elimistöön, ei tunnettuja sivu- tai yhteisvaikutuksia.
 • Ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.
 • Kapselit otetaan kahdesti vuorokaudessa, kerta-annostus 1-2 kapselia.
 • Kuuria jatketaan kahdesta viikosta kuukauteen, voi käyttää myös ylläpitohoitoon.
 • Pakkaus sisältää 60 kapselia, saatavilla apteekeista ilman reseptiä. Tutustu pakkausselosteeseen.

Lue lisää Gelsectan-kapseleista >>

Tuore tutkimus suosittelee Gelsectania

Heinäkuussa 2019 julkaistu kliininen tutkimus todistaa Gelsectanin tehokkuuden kontrolloida IBS-D potilaiden ripulia ja helpottaa muita siihen liittyviä oireita ilman merkittäviä sivuvaikutuksia (1).

Gelsectan eli ksyloglukaania, kasviproteiineja ja ksylo-oligosakkarideja sisältävä valmiste mainitaan myös Espanjan uudessa kansallisessa IBS-hoitosuosituksessa ensilinjan hoitovaihtoehtona ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään (2).

Lähteet: 1) Trifan, A et al. Efficacy and safety of Gelsectan for diarrhoea-predominant irritable bowel syndrome: A randomized, crossover clinical trial. United European Gastroenterology Journal. Published online July 3 2019. 2) Asociación Española de Gastroenterologia (2019). Documento de actualización de la Guía de Práctica Clínica sobre el síndrome del intestino irritable, s. 55.

Tiesitkö tämän ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:stä?

 • Ripulipainotteinen IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä voi johtua siitä, että paksusuolen limakalvon läpäisevyys on lisääntynyt.
 • Suoliontelon ja suolen seinämän alempien kudosten välissä on limakalvon epiteelieste, joka muodostuu tiiviisti toisiinsa liittyneistä soluista. Joskus liitokset heikkenevät, ja alempiin kudoksiin pääsee suolen sisältöä.
 • Kun kudoksiin päätyy bakteereja ja happoja suolen sisältä, immuunipuolustus aktivoituu ja syntyy matala-asteinen tulehdus. Suoliston mikrobisto voi silloin muuttua huonompaan suuntaan.
 • Seuraus on noidankehä, joka oireilee ripulina, vatsakipuina ja turvotuksena.
Kommentoi »