Terve.fi

Harva aurinkovoide täysin turvallinen - iso osa jopa lisää ihosyövän riskiä

Harva aurinkovoide täysin turvallinen - iso osa jopa lisää ihosyövän riskiä
Riittävän suojakertoimen aurinkovoiteiden käytöstä on muistutettu ihmisiä jo pitkään, mutta selvityksen mukaan korkea suojakerroin ei aina takaa turvallisia auringonottohetkiä.
Julkaistu: 1.7.2010

Riittävän suojakertoimen aurinkovoiteiden käytöstä on muistutettu ihmisiä jo pitkään kesäisin, mutta amerikkalaisselvityksen mukaan korkea suojakerroin ei todellakaan aina takaa turvallisia auringonottohetkiä.

Environmental Working Group (EWG) –järjestön toukokuussa 2010 julkaiseman raportin mukaan vain 39:ää eli alle 10 prosenttia kaikkiaan 500 yleisestä aurinkovoiteesta voidaan pitää turvallisina ja tehokkaina.

EWG:n asiantuntijoiden mukaan tämän huolestuttavan tuloksen takana on useita tekijöitä. Aurinkovoiteiden suojakertoimet antavat vääränlaisen kuvan tuotteiden käytön turvallisuudesta, ja osa voiteista sisältää myrkyllisinäkin pidettäviä yhdisteitä.

Tarkista, että aurinkovoide suojaa UVA- ja UVB-säteiltä

Ensinnäkin korkean suojakertoimen omaavat aurinkovoiteet (SPF yli 50) myydään vääränlaisen turvallisuudentunteen perusteella, sillä monet tällaisia voiteita käyttävistä viipyvät auringossa pidempiä aikoja, palavat voiteiden käytöstä huolimatta – ja palaminenhan lisää ihosyövän riskiä – ja he saavat suuria määriä pitkäaaltoisia UVA-säteitä.

Korkeiden suojakertointen aurinkovoiteet eivät EWG:n mukaan useinkaan suojaa merkittävästi UVA-säteiltä, jotka eivät aiheuta ihon palamista, mutta vahingoittavat ihoa ja lisäävät nykytietämyksen mukaan ihosyöpien riskiä.

Ja koska ihmiset eivät levitä voiteita riittäviä määriä ihoilleen, eivät suojakertoimet kaikenlisäksi pidä edes paikkaansa. Jos SPF 30 aurinkovoidetta levitetään iholle vain neljäsosa siitä, mitä suositellaan, on voiteen todenmukainen suojakerroin vain 2,3.

Osta aurinkovoidetta, joka ei sisällä A-vitamiinia

Toinen huolenaihe aurinkovoiteita koskien on A-vitamiini, jota EWG:n raportin mukaan on jopa yli 40 prosentissa aurinkovoiteista. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto tutkii A-vitamiinin (retinolipalmitaatin) vaikutuksia, sillä uusimpien tietojen mukaan auringonvalolle altistuessaan A-vitamiini iholle levitettynä voi kiihdyttää ihovaurioiden syntyä ja jopa ihosyövän kehittymistä.

Tästä syystä EWG suosittelee nykyään A-vitamiinittomia aurinkovoiteita, vaikka tulokset eivät ole vielä yksiselitteisiä.

Vältä liian suuria määriä oksibentsoni-yhdisteitä

Kolmas EWG:n raportissaan esille nostama riskitekijä on oksibentsoni –yhdiste (käytetään myös nimiä Bentsofenoni-3), jota on peräti 60-prosentissa aurinkovoiteista. EWG:n mukaan yhdiste läpäisee ihon ja kulkeutuu vereen. Oksibentsoni käytetään voiteissa, sillä se imee UVA- ja UVB-säteitä. EU:n alueella aurinkovoidepurkin kyljessä pitää lukea ”Contains oxybenzone” (”sisältää oksibentsoni”), mikäli ihon suojaamiseen tarkoitetussa tuotteessa on yli 0,5 prosenttia oksibentsonia.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksien tutkimuksista selviää, että oksibentsoni –yhdistettä löydettiin kaikkiaan 97 prosentilla testattujen amerikkalaisten kehoista.

EWG muistuttaa, että paras tapa suojautua auringolta ovat vaatteet, eivät aurinkovoiteet.

EWG:n raportin tulokset, eli parhaat ja huonoimmat aurinkovoiteet, näet täältä. Joukossa on Suomessakin myytäviä tuotteita.

Kommentoi »