Terve.fi

Hampaan vieruskudoksen bakteerit yhteydessä sydäntauteihin

Hampaan vieruskudoksen bakteerit yhteydessä sydäntauteihin
Krooniset infektiot, kuten hampaan vieruskudoksen infektiot, voivat altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.
Julkaistu 7.12.2006

Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty yhteyttä hampaan vieruskudoksen bakteeriflooran ja subkliinisen valtimonkovettuman välillä. Tutkimukseen osallistui 657 henkilöä, joilla ei ollut koskaan ollut aivohalvausta eikä sydäninfarktia.

Heiltä saatiin 4 561 ikenenalaista plakkinäytettä (keskimäärin 7 näytettä / henkilö). Niistä määritettiin kvantitatiivisesti 11 tunnettua hampaan vieruskudoksen bakteeria DNA-DNA-hybridisaation avulla. Näihin kuuluvat mm. Actinobacillus actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia ja Treponema denticola. Potilaille tehtiin laajoja sydän- ja verisuonitautien riskejä kartoittavia tutkimuksia, kuten kaulavaltimon ultraäänitutkimus, valkosolujen laskenta ja CRP:n mittaus. Kaikki tulokset vakioitiin iän, etnisen alkuperän, sukupuolen, koulutuksen, painoindeksin, tupakoinnin, diabeteksen, systolisen verenpaineen, LDL-kolesterolin ja HDL-kolesterolin suhteen.

Kaiken kaikkiaan hampaan vieruskudoksen bakteerikuorma oli yhteydessä kaulavaltimon intima-median paksuuteen. Niillä, joilla oli enemmän periodontiittia aiheuttavia bakteereja suussaan, myös kaulavaltimoiden intima-media oli paksumpi kuvastaen verisuonitautia. Myös veressä oli enemmän valkosoluja niillä, joilla oli enemmän periodontiittia aiheuttavia bakteereja suussaan. On mahdollista, että hampaan vieruskudoksen bakteerit pääsevät verenkiertoon, missä ne stimuloivat immuunijärjestelmää. Näin syntyy tulehdustila, joka edesauttaa valtimoiden ahtautumista. Ihmisen suussa elää ainakin 600 eri bakteerilajia ja jokaisella meistä on niitä yksilöllinen valikoima. Osa niistä on hyödyllisisiä osa harmittomia ja osa vahingollisia.

Lähde: Circulation 2005;111:576-582

Kommentoi »