Terve.fi

Eturauhasongelmat tulevat iän myötä


Eturauhanen alkaa kasvaa ilman mitään syitä jo 40 ikävuoden jälkeen. Kasvu on yleensä hyvin hidasta eikä alussa vaivoja juuri ole.

Jos suurentunut eturauhanen pääsee esimerkiksi kylmettymään tai joutuu tärinälle alttiiksi, alkaa vaivoja tulla, kuten tihentynyttä virtsatarvetta, yövirtsausta ja jomotusta.

Perinnöllisillä seikoilla ja lihavuudella on todennäköisesti merkitystä eturauhasen kasvun synnyssä ja kasvun nopeudessa.

Virtsaaminen käy hankalaksi

Eturauhasen kasvusta johtuvat oireet kehittyvät vähitellen.

Virtsaamiseen liittyvät vaikeudet johtuvat kahdesta tekijästä: suurentunut eturauhanen painaa virtsaputkea ja/tai eturauhaslihaksen paine ahtauttaa virtsantuloa. Lihasaktiivisuuden vaihtelu selittää oireiden aaltoilun.

Yleisimmät oireet ovat tihentynyt virtsatarve, yövirtsaukset, virtsaamishätä, heikentynyt virtsasuihku (“kengät kastuu”), virtsan tulon viipyminen, ponnistelun tarve, jälkitiputtelu sekä jäännösvirtsan tunne. Joskus voi tulla virtsaumpi. Alavatsan jomotus saattaa olla merkki rakkoon jäävästä jäännösvirtsasta.

Jos suurentunut eturauhanen pääsee kylmettymään, tulee myös jomotusta tai särkyä nivuksiin, kivespussiin ja sen alle sekä ristiselän alueelle.

Helposti tunnistettava vaiva

Lääkärin tekemä eturauhasen sormitunnustelu peräaukon kautta on edelleen hyvä menetelmä selvittää eturauhasta.

Verinäytteestä tulisi tutkia ainakin eturauhasen merkkiaine prostataspesifinen antigeeni (PSA) sekä munuaisten toimintaa kuvaava kreatiniini. Keskivirtsatutkimus tulisi myös tehdä.

Ultraäänitutkimus antaa lisätietoja eturauhasen koosta ja jäännösvirtsan määrästä.

Jos PSA-arvo on viitealueen yläpuolella ja/tai eturauhasessa on tunnettavissa kyhmy, tulisi eturauhasesta ottaa ultraääniohjauksessa neulalla kudosnäytteet histopatologista tutkimusta varten ja poissulkea eturauhasen syöpä.

Hoidetaan yleensä lääkkeillä

Jos virtsaoireet eivät ole kovin haitallisia ja ne vaihtelevat eli välillä ne ovat poissa ja välillä ne tulevat, hoidoksi riittää eturauhasen pitäminen lämpimänä ja iltajuonnin rajoittaminen.

Lääkehoitomahdollisuuksia on useita ja ne ovat joko tabletteina tai kapseleina. Lääkehoito tulisikin aloittaa, jos oireet ovat haitallisia ja virtsatukosta ei ole ollut.

Osa lääkkeistä pienentää pitkässä käytössä eturauhasta noin 30 % ja osa vähentää jäännösvirtsaa ja parantaa virtsasuihkua.

Joillakin miehillä lääkkeet aiheuttavat erektion ja siemensyöksyn heikentymistä sekä huimausta.

Perinteinen eturauhasen höyläysleikkaus on edelleen käytössä ja varsinkin silloin, jos virtsantulo on tukossa. Kirurginen hoito antaa nopeasti avun vaivoihin.

Viime aikoina on käytetty myös laserhoitoa, josta kokemukset ovat vielä vähäiset.

Lisäksi on kokeiltu monia muitakin hoitomuotoja vaihtelevin menestyksin, kuten mikroaaltohoitoa, radioaaltohoitoa sekä alkoholin ruiskutusta eturauhaseen.

Faktaa eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta

  • Vaiva on yleinen yli 50-vuotiailla miehillä
  • Eturauhanen kasvaa iän myötä ilman mitään syytä
  • Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ei ole syövän syy
  • Tavallisimmat oireet ovat virtsapaineen heikentyminen, yövirtsaus, jälkitiputtelu ja virtsapakko
  • Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu hoidetaan yleensä lääkkeillä
  • Virtsatukostapauksissa tehdään edelleen eturauhasen höyläysleikkauksia

Lue lisää:

Julkaistu: 15.9.2009