Terve.fi

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu
Eturauhanen alkaa kasvaa 40 ikävuoden jälkeen. Kasvu on yleensä hidasta eikä sitä välttämättä edes huomaa. Eturauhasen hyvänlaatuisen kasvun syitä ei tarkalleen tiedetä.
Julkaistu 18.11.2008

Perinnöllisillä seikoilla on merkitystä.

Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua tavataan n. 45 %:lla 50 vuotta täyttäneistä miehistä. Näillä miehillä ei välttämättä kuitenkaan ole oireita eturauhasen suurentumisesta, eivätkä he näin ollen tiedä että eturauhanen on suurentunut. 80-vuotiailla miehillä on jo n. 90 %:lla eturauhasen liikakasvua.

Pelkkä eturauhasen hidas hyvänlaatuinen suurentuminen ei välttämättä aiheuta miehelle oireita. Jos suurentunut eturauhanen tulehtuu tai kylmettyy tai muuten ärsyyntyy, tulee oireita kuten virtsaamisvaikeuksia ja jomotusta. Oireet eivät välttämättä jää pitkäaikaisiksi tai pysyviksi, vaan menevät muutamassa päivässä ohitse. Virtsavaivojen syy voi olla joko eturauhasen mekaaninen eli staattinen kompressio virtsaputkeen tai dynaaminen painevaikutus eturauhaseen.

Tyypillisiä eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua sairastavan miehen oireita ovat virtsaamisen aloituksen vaikeutuminen, virtsasuihkun heikentyminen sekä yölliset virtsaamiset. Usein virtsaamisen käynnistymistä joutuu odottelemaan. Virtsasuihku saattaa katkeilla ja siitä puuttuu paine. Virtsa voi tulla tiputtelemalla ja kastella jopa kengän kärjet. Rakko ei tyhjene täysin, vaan sinne jää jäännösvirtsaa. Tämä vuorostaan lisää virtsaamisen tarvetta ja yölläkin joutuu heräämään virtsalle. Kerran virtsaaminen aamuyön tunteina on normaalia yli 50-vuotiaalla miehellä. Toisinaan esiintyy virtsapakko-oiretta, niin että tulee suuri kiire löytää vessa, koska virtsantuloa on vaikea pidätellä. Virtsaa saattaa tällöin päästä karkaamaan. Virtsaputki ei tyhjene virtsasta, minkä vuoksi virtsaamisen loputtua saattaa vielä virtsaa valua ja voi tapahtua kastelua.

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitomahdollisuudet ovat lisääntyneet. Aikaisemmin hyvänlaatuinen liikakasvu hoidettiin ainoastaan kirurgisesti joko virtsaputken kautta “höyläämällä” tai alavatsan kautta leikkaamalla. Nykyisin on saatavana useita lääkkeitä eturauhassuurentuman hoitoon, samoin monia ns. mini-invasiivisia hoitomenetelmiä.

Usein eturauhasen suurentumaa sairastaville potilaille valitaan ensimmäiseksi hoidoksi joko seuranta tai lääkehoito. Kuitenkin, jos oireet ovat kohtalaisen vaikeita, ei lääkkeistä välttämättä saada hyvää tulosta ja potilaalle tulisi tällöin jo alkuvaiheessa tehdä eturauhasen "höyläys"leikkaus. Jos seuranta tai lääkehoito eivät auta ja oireet pahentuvat, tulisi potilaan kanssa keskustella kirurgista hoidosta.

Lievissä oireissa voidaan kokeilla pelkkää itsehoitoa, jota on mm. kahvinjuonnin ja nesteen käytön vähentäminen, eturauhasen kylmettymisen välttäminen, virtsaputken lypsäminen, lantionpohjan lihasten vahvistaminen. Hoito tähtää potilaiden oireiden helpottamiseen ja elämänlaadun parantamiseen sekä estämään sairauden aiheuttamia komplikaatioita kuten virtsatukoksia, tulehduksia, rakkokivien muodostumista, kirurgisia toimenpiteitä ja ylempien virtstateiden laajentumista. Potilaan oireet ja tutkimustulokset ratkaisevat milloin lääkehoito tulisi aloittaa. Lääkehoitomahdollisuuksia on useita.

Lähde:

Terveyden ABC: Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Kommentoi »