Terve.fi

Ennenaikaisen siemensyöksyn oireet

Ennenaikaisen siemensyöksyn oireet
Ennenaikainen siemensyöksy jaetaan elinikäiseen ja hankittuun. Keskeisin oire on ennenaikainen siemensyöksy. Lue lisää ennenaikaisen siemensyöksyn oireista.
Julkaistu: 10.4.2018
Ennenaikainen siemensyöksy on ongelman keskeisin oire ja sen syyt voidaan jakaa kahteen pääryhmään, elinikäiseen tai hankittuun. Ennenaikaisen siemensyöksyn määritelmissä keskeistä ovat yhdynnän lyhyt kesto ja siitä johtuva heikentynyt tyytyväisyys sukupuolielämään. Ennenaikainen siemensyöksy voi myös johtaa psyykkisten tekijöiden aiheuttamaan erektiohäiriöön.
Ennenaikaista siemensyöksyä ei voi todentaa millään suoralla testillä. Sen moninaisista tekijöistä johtuen sekundaarinen muoto pyritään löytämään mm. verikokein ja tutkimuksin, sillä eturauhastulehdukset ja monet hormonitoiminnan häiriöistä kyetään hoitamaan.
Ennenaikaisen siemensyöksyn tutkimuksissa käytetään maanosakohtaisesti nykyään aikarajana 1 tai 2 minuutin aikaa yhdynnän alusta siemensyöksyyn. Normaalikestoisena yhdyntäaikana pidetään noin 5 minuuttia. Lisäksi selvitellään oireiden kestoa, yhdyntätiheyttä, parisuhteen tilannetta sekä lääkkeiden ja alkoholin käyttöä.
Lähteet:
Ennenaikainen siemensyöksy, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Herkkä siemensyöksy (ennenaikainen siemensyöksy), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Kommentoi »