Terve.fi

Ennenaikaisen siemensyöksyn hoito

Ennenaikaisen siemensyöksyn hoito
Ennenaikaisen siemensyöksyn hoito tarkoittaa sekä lääkehoitoa, että terapeuttisia hoitoja. Lisätietoa ennenaikaisen siemensyöksyn hoidosta.
Julkaistu: 10.4.2018
Ennenaikaisen siemensyöksyn hoitona voidaan käyttää erilaisia terapeuttisia menetelmiä, sekä lääkehoitoja. Käyttäytymisterapeuttiset hoidot vaativat aikaa, motivaatiota ja kumppanin yhteistyötä.
Start-stop -menetelmässä penistä hierotaan itse tai kumppanin avustamana lähelle orgasmia lopettaen stimulaatio kuitenkin ennen orgasmia. Tämä toistetaan yleensä neljä kertaa, jonka jälkeen annetaan stimulaation johtaa laukeamiseen. Seuraavassa vaiheessa menetelmä toistetaan yhdynnänaikaisesti, keskeyttäen aina yhdyntä. Start-stop -menetelmän tavoite on hallita seksuaalisen stimuluksen voimakkuus ja siten pidentää yhdyntäaikaa.
Peniksen liiallinen tuntoherkkyys voi olla yksi syy ennenaikaiseen siemensyöksyyn. Liiallista tuntoherkkyyttä voi yrittää hoitaa puuduttamalla terskan päätä. Puudute levitetään terskan päälle voiteena, geelinä tai sumutteena 20–30 minuuttia ennen aiottua yhdyntää. Ennen yhdyntää puudute poistetaan huuhtelemalla tai yhdynnän aikana on käytettävä kondomia.
Mikäli ennenaikainen siemensyöksy on liitoksissa erektiohäiriöön, ensisijainen hoito vaivaan ovat erektiolääkkeet, kuten sildenafiili.
Suomessa dapoksetiini on ainoa SSRI-lääke (selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä), jonka käyttöaihe on ennenaikainen siemensyöksy. Dapoksetiinin annos on 30–60 mg 1–3 tuntia ennen seksuaalista kanssakäymistä.
Lähteet:
Ennenaikainen siemensyöksy, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Herkkä siemensyöksy (ennenaikainen siemensyöksy), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Kommentoi »