Sairaudet

Emätinkivussa käytetyt yleiset hoitokeinot ovatkin tehottomia

Kaksi yleisesti vulvodynian hoidossa käytettyä lääkettä on tuoreissa tutkimuksissa todettu tehottomiksi.

13.9.2010 Terve.fi

Vulvodynialla tarkoitetaan naisen ulkosynnyttimissä emättimen eteisen alueella esiintyvää kroonista kiputilaa, kirvelyä ja kosketusarkuutta, jota hoidetaan yleisesti puuduttavilla paikallisvoiteilla sekä trisyklisillä masennuslääkkeillä. Niiden käytön hyödyllisyydestä ei ole luotettavaa tutkimustietoa, mutta silti ne ovat yleisiä vulvodyniapotilaiden hoidossa.

Koska kyseisistä hoitokeinoista on vain vähän tutkimustietoa, ottivat yhdysvaltalaisen Rochesterin yliopiston tutkijat lääkkeet tarkasteluunsa ja vertasivat niiden hoitotehoa plaseboon eli lumehoitoon.

Kolme kuukautta kestäneisiin tutkimuksiin osallistui yhteensä 133 vulvodyniasta kärsivää naista, jotka jaettiin sattumanvaraisesti yhteen neljästä ryhmästä:

- ryhmässä 1) potilaat saivat plasebo-masennuslääkettä ja plasebo-puudutevoidetta- ryhmässä 2) potilaat saivat desipramiini-masennuslääkettä sekä plasebo-puudutevoidetta- ryhmässä 3) potilaat saivat plasebo-masennuslääkettä ja lidokaiini-puudutevoidetta- ryhmässä 4) potilaat saivat desipramiini-masennuslääkettä sekä lidokaiini-puudutevoidetta.

Hoitomuotojen yleisyys huomioon ottaen tutkimustulokset olivat yllättäviä: puudutevoiteet kuten myöskään masennuslääkkeet eivät tehonneet vulvodyniakipuun yhtään sen paremmin kuin lumelääkkeet: ryhmässä 1) olleilla potilailla kivut vähenivät tamponitesteissä 33 prosenttia, ryhmässä 2) 20 prosentilla, ryhmässä 3) 24 prosentilla ja ryhmässä 4) olleilla 36 prosenttia.

Tutkijat totesivat tuloksissaan, etteivät he havainneet merkittävää eroa lumelääkkeitä saaneiden ja todellisia lääkkeitä (yhdistelmänä tai yksittäin) saaneiden hoitotuloksissa. Tutkijoiden mukaan kaikkien neljän ryhmän parantuneiden hoitotuloksien takana on niin sanottu plaseboefekti.

Sen sijaan jälkeenpäin avoimen faasin tutkimuksissa vestibulektomian (emättimen kivuliaiden limakalvo- tai ihoalueiden kirurginen poisto) läpikäyneiden naisten kohdalla todettiin vanutikkutesteissä huomattavia parannuksia.

Tulokset julkaistiin Obstetrics & Gynecology –lehden syyskuun numerossa.

Mikä vulvodynia?

Vulvodynia on yleisempi vaiva kuin luullaan, ja sitä pidetäänkin alidiagnosoituna sairautena. Eri arvioiden mukaan vulvodyniasta kärsii jopa reilusti yli kymmenesosa gynekologisista potilaista.

Vulvodynia tarkoittaa ulkosynnyttimissä emättimen eteisen alueella esiintyvää kipua. Oireita ovat ulkosynnyttimissä, emättimen eteisen alueella, tuntuva kipu, kosketusarkuus ja kirvely. Kivun luonne – kirvelyn lisäksi – on yleensä polttava tai pistävä. Vulvodynian oireisiin ei kuulu kutina.

Vestibuliittioireyhtymässä kipu on pahimmillaan yhdynnän aikana, kun taas syklisessä vulvovaginiitissa oireet korostuvat yhdynnän jälkeen (usein vasta seuraavana päivänä), sekä ennen kuukautisia.

Vulvodynian aiheuttajaa ei tunneta.

Lue lisää:

Lääkärikirja: vulvodynia

Arkistosta poimittua:

Artikkeli: Valkovuotoa, onko syytä huolestua?Artikkeli: Gynekologilla on hyvä käydä säännöllisestiArtikkeli: Kuukautiskipuihin on monia keinoja

Artikkeli: Seksuaaliterapia avaa mielen lukot

Kerro sairauskokemuksesi ja lue muiden kokemuksista

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi