Terve.fi

E-pilleri voi tappaan naisen seksihalut

E-pilleri voi tappaan naisen seksihalut
Miehisestä näkökulmasta e-pilleri on mitä miellyttävin ehkäisykeino. Vaikka se ei kondomin lailla suojaa sukupuolitaudeilta, on yhdessäolo paljon intiimimpää.  Ehkäisypilleri ei ole kuitenkaan täysin mutkaton vaihtoehto: kyseessä on kuitenkin säännöllisesti otettava lääkitys.
Julkaistu: 25.6.2012

Hormonaalinen ehkäisypilleri helpottaa kyllä seksielämää: ylimääräiset sähellykset jäävät vähemmälle. Kuitenkin, ihmepillerillä tiedetään olevan monia sivuvaikutuksia naisten seksiviettiin. Seksihalun menetyksen lisäksi ehkäisypillerillä voi olla negatiivinen vaikutus seksin tuottamaan mielihyvään ja luonnollisen kosteuden määrään.

Naisetkin tarvitsevat testosteronia

E-pillerit toimivat vapauttamalla synteettistä estrogeenia eli naishormonia. Naisten seksiviettiä ohjaa kuitenkin pitkälti testosteroni eli mieshormoni. Pillerin vapauttamat vahvat estrogeenimäärät vaikuttavat naisten muutenkin vähäiseen testosteronimäärään.  Vaikka naisilla testosteronia onkin vain kymmenennes miesten määrästä, on hormonilla tärkeä vaikutus seksifantasioihin, klitoriksen paisuvaiskudoksen määrään ja kosteutta tuottavan rauhasen toimintaa.

Palaako libido takaisin?

Seksivietin paluu normaaliin kestää jonkin aikaa myös pillerin käytön lopettamisen jälkeen. Naisen testosteronitasot palaavat normaaliksi vasta jopa monen vuoden kuluttua pillereiden popsimisen lopettamisesta. Pillerin tyypin vaihtaminen voi myös auttaa kadotetun libidon palaamiseen.

Jos säännöllisestä hormonaalisesta ehkäisypilleristä aiheutuu liikaa ongelmia, kannattaa harkita kondomin tai johonkin muuhun ehkäisykeinoon siirtymistä. Sillä mitä järkeä on käyttää ehkäisyä, jos sen takia ei tee enää seksiä mieli?

Kommentoi »