Terve.fi

E- ja C-vitamiinit eivät estä näön heikkenemistä

E- ja C-vitamiinit eivät estä näön heikkenemistä
Vitamiinit E ja C, jotka kuuluvat antioksidantteihin, on pitkään uumoiltu olevan tehokkaita vitamiineja silmänpohjan ikärappeuman ehkäisemisessä. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan kyseiset vitamiinit voivat olla yhtä tyhjän kanssa silmän verkkokalvon suojelemisessa ikääntymiseltä.
Julkaistu: 4.5.2012

Oikea tai lumevitamiini – se ja sama

Tutkimusjohtaja William G. Christenin ja kollegoidensa Brighamin naistensairaalasta tekemä tutkimus oli tähän mennessä kattavin E-vitamiinin ja miesten silmän terveyttä tarkasteleva tutkimus. Tutkimus oli myös ensimmäinen laatuaan, jossa tarkasteltiin pelkästään C-vitamiinin vaikutuksia silmänpohjan kuntoon.

Tutkimus teetettiin antamalla yli 14,000 amerikkalaiselle 50 vuotta tai yli täyttäneelle mieslääkärille satunnaisessa järjestyksessä sekä 400 IU:ta (kansainvälistä yksikköä) E- ja C-vitamiinipillereitä että tehottomia lumepillereitä. Järjestelystä johtuen koehenkilöt söivät joko kumpaakin vitamiinia, vain toista niistä tai eivät kumpaakaan.

Kahdeksan seurantavuoden jälkeen koehenkilöistä 193:lle oli kehittynyt niin paha silmänpohjan ikärappeuma, että se heikensi henkilöiden näkökykyä pahoin. Tutkijat tulkitsivat tulokset niin, että vitamiineja syövien koehenkilöiden riski näkökyvyn heikkenemiseen ei ollut sen pienempi kuin lumevitamiineja syöneidenkään.

Tupakalla näkö sumeaksi

Syitä silmänpohjan ikärappeutumiseen voi olla lukuisia. On kuitenkin olemassa yksi selkeä nautintoaine, jonka käytön väheneminen on mahdollisesti pistänyt esimerkiksi Yhdysvalloissa rappeumatapausten määrän laskuun. Tupakanpolton on monissa erillistutkimuksissa todettu edesauttavan ikääntymisestä johtuvaa silmänpohjan rappeutumista.

-  Vältä siis tupakanpolttoa. Näin hidastat näkökykysi heikkenemistä, Christen neuvoo.

Lähde:

Lue lisää:

Kommentoi »