Kauneus

Bikinivahaus - tiedä nämä 5 tärkeää asiaa!

Monien naisten kauneudenhoitoon kuuluu kesäisin luonnollisesti bikinivahaus. Vaikka ihokarvojen vahaus on periaatteessa turvallista, komplikaatiot eivät ole mahdottomuus.

Teksti Noora Dahmane
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

New Jerseyn kaupungissa Yhdysvalloissa hiljattain melkein kiellettiin brasilialainen vahaus sen jälkeen, kun kaksi naista joutui sairaalaan komplikaatioiden vuoksi.

Vuonna 2007 sokeritautia sairastanut australialaisnainen lähes kuoli bakteeri-infektioon brasilialaisen vahauksen jälkeen. Tässä womanshealthmagazine.com kertoo muutamia faktoja intiimialueiden vahaamisen riskeistä.

Miksi brasilialainen vahaus voi olla vaarallista? 

- Häpykarvoitus on olemassa tietystä syystä. Se suojaa genitaalialueen herkkää ihoa ja limakalvoja, selittää Linda K. Franks, ihotautiopin professori New Yorkin yliopistosta.

Hänen mukaansa vahaus kirjaimellisesti kuorii pois genitaalialueen suojakerroksen. Vahauksessa voi myös lähteä pieniä paloja ihon ulointa kerrosta, jolloin iholle muodostuu hyvin bakteeriherkkä tarttumapinta. Tämän lisäksi vahausprosessi voi aiheuttaa bakteerien pääsyn ihon alle, mikä voi aiheuttaa staflylokokki- ja karvan juuritupen tulehduksia sekä sisäänpäin kasvaneita karvoja.

Franks neuvoo diabeetikkoja, kroonisesta munuais- tai maksasairauksista sekä ihosairauksista, kuten ekseemasta tai psoriasiksesta kärsiviä välttämään vahausta kokonaan. Muiden kohdalla on olemassa keinoja, joilla riskejä voi minimoida.

1. Valitse kauneushoitola tarkoin 

Ennen kuin varaat ajan vahaukseen, tutustu kauneushoitolaan ennakolta tai kysy ystäviltäsi suosituksia luotettavista paikoista. Varmista, että kosmetologi tai esteetikko on lisensoitu ja saanut koulutuksen brasilialaisen vahauksen tekemiseen.

2. Kysy vahasta 

Kovavaha on kaikkein paras. Se on hellävaraisempi ja kiinnittyy karvoitukseen ihon sijaan. Pehmeä ja tahmea pikavaha on nopea ja helppo vahaustapa, mutta myös kivuliaampi ja repii todennäköisemmin myös ihoa. Sokerointi on luonnollinen vahausmenetelmä, joka on ihoystävällisempää kuin vahaus.

3. Varmistu hygieniasta 

Ennen vahauksen aloittamista tekijän tulisi pestä kätensä tai käyttää vähintään käsidesinfiointiainetta. Samalla lastalla ei tulisi koskea vahaan kahta kertaa, sillä näin vahaan pääsee bakteereja. Jokaiselle vahanottokerralle tulisi olla oma lastansa. Palovammojen estämiseksi, tekijän tulee tarkistaa vahan lämpötila ranteensa sisäpuolella ennen kuin hän aloittaa toimenpiteen. Jos vahausta tekevä henkilö ei toimi näin, voit ottaa asian puheeksi.

4. Estä alueen ärsyyntyminen 

Voit levittää vahatulle alueella reseptivapaata antibiootista voidetta tai 1 % hydrokortisonia muutamana päivänä vahauksen jälkeen. Tämä helpottaa alueen ärsyyntymistä ja auttaa estämään mahdolliset infektiot.

5. Tunnista tulehduksen merkit 

Tarkista vahattu alue käsipeilillä. Etsi tulehtuneita sisään kasvaneita karvoja, ihottumia, ihohaavoja, tai hiertymiä. Jos vahatulle alueelle muodostuu punoitusta, se turpoaa, kutisee ja polttelee, iho kuoriutuu tai sinulle nousee lämpöä, hakeudu lääkäriin välittömästi.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi