Ravitsemus

Lempeän makea bataatti saa pikkupotkua thaimausteista

Bataatti tuo ruokapöytään tervehdyksen päiväntasaajalta. Se antaa makua arkiruokiin mutta nousee uudelle tasolle thaimaalaisittain maustettuna. Tee täytetyt uunibataatit jutun reseptillä!

11.3.2024 Voi hyvin

1. Trooppista makeutta

Bataatti viihtyy lämpimässä ja kosteassa ilmastossa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Mitä lähempänä päiväntasaajaa bataatti on kasvanut, sitä makeammalta sen sanotaan maistuvan.

2. Antioksidantteja, vitamiineja, kuitua

Keho kiittää tärkkelyspitoista bataattia antioksidanteista ja rasvaliukoisesta A-vitamiinista. Se sisältää myös C-vitamiinia mutta ei yllä perunan veroiseksi. Vatsa rakastaa bataatin sisältämiä kuituja.

3. Käytä perunan tavoin

Bataattimukuloiden koko vaihtelee suuresti. Pienimmät ovat maukkaimpia. Kuori voi olla ruskea, punainen, valkoinen tai violetti. Malto on useimmiten oranssi. Englanniksi bataattia kutsutaan makeaksi perunaksi, sweet potatoksi, vaikka se ei ole sukua perunalle. Bataattia voi silti käyttää perunan tavoin ruoanlaitossa.

Vinkki: Hyvin pestyt bataatit voit mainiosti syödä kuorineen.

4. Mausta rohkeasti

Mieto, jauhoisen pehmeä ja makeahko (sokeria 4,2 g/100 g) bataatti taipuu monenlaisiin makumaailmoihin. Mausta bataattiruoat rohkeasti vaikkapa intialaisilla, aasialaisilla tai meksikolaisilla mausteilla. Bataatti antaa makulisää sosekeittoihin ja perunamuusiin. Kokeile myös uunijuuresten joukossa, grillattuna tai ranskanperunoiden tapaan valmistettuna.

5. Säilytä oikein

Säilytä bataatti +12–+16 asteessa. Kylmässä, alle kymmenen asteen lämpötilassa ohutkuorinen bataatti pilaantuu nopeasti. Oikeissa olosuhteissa bataatti kestää käyttökelpoisena kolmesta viiteen viikkoon, joskus pidempäänkin.

Pehmeäksi hautunut makea bataatti saa makua kookoskermassa kypsennetystä kotimaisesta kaurasta ja pikkupotkua thaimausteista.

Täytetyt uunibataatit

3–4 annosta, 35 min + 50 min uunissa

vegaaninen, tarvittaessa gluteeniton

3–4 (noin 1 kg) pientä tasakokoista bataattia

2 rkl oliiviöljyä

Vuokaan:

1 ps (1 kg) karkeaa merisuolaa

Täyte:

1 prk (200 ml) kookoskermaa

1 dl vettä

1 dl ruokakauraa tai gluteenitonta villikauraa

1 punainen chilipalko

1 tl limetin kuoriraastetta

1 rkl limettimehua

1 rkl inkivääriä raastettuna

½ dl tuoretta korianteria silputtuna

ripaus suolaa ja mustapippuria

  1. Pese bataatit huolellisesti juuresharjalla. Kuivaa pinnat ja halkaise bataatit pituussuunnassa kahtia. Öljyä bataatit kauttaaltaan.
  2. Levitä merisuola uunivuokaan ja paina bataatit siihen leikkuupinta ylöspäin. Kypsennä 200 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää.
  3. Mittaa kookoskerma ja vesi kattilaan. Kuumenna ja keitä ruokakaura kypsäksi miedolla lämmöllä pakkauksen ohjeen mukaan, noin 10 minuuttia. Villikauran kypsennysaika on 20 minuuttia. Sekoittele välillä.
  4. Huuhtele chili, halkaise se ja poista siemenet. Silppua chili ja lisää kauraseokseen. Lisää hyvin pestyn limetin kuoriraastetta ja mehua. Sekoita joukkoon raastettu inkivääri ja korianterisilppu.
  5. Koverra lusikalla bataattien sisus kauraseokseen. Varo rikkomasta kuorta. Sekoita täyte sileäksi. Tarkista maku.
  6. Jaa täyte takaisin bataattikuoriin ja kuumenna hetki uunissa.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt