
Lempeän makea bataatti saa pikkupotkua thaimausteista
Bataatti tuo ruokapöytään tervehdyksen päiväntasaajalta. Se antaa makua arkiruokiin mutta nousee uudelle tasolle thaimaalaisittain maustettuna. Tee täytetyt uunibataatit jutun reseptillä!
1. Trooppista makeutta
Bataatti viihtyy lämpimässä ja kosteassa ilmastossa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Mitä lähempänä päiväntasaajaa bataatti on kasvanut, sitä makeammalta sen sanotaan maistuvan.
2. Antioksidantteja, vitamiineja, kuitua
Keho kiittää tärkkelyspitoista bataattia antioksidanteista ja rasvaliukoisesta A-vitamiinista. Se sisältää myös C-vitamiinia mutta ei yllä perunan veroiseksi. Vatsa rakastaa bataatin sisältämiä kuituja.
3. Käytä perunan tavoin
Bataattimukuloiden koko vaihtelee suuresti. Pienimmät ovat maukkaimpia. Kuori voi olla ruskea, punainen, valkoinen tai violetti. Malto on useimmiten oranssi. Englanniksi bataattia kutsutaan makeaksi perunaksi, sweet potatoksi, vaikka se ei ole sukua perunalle. Bataattia voi silti käyttää perunan tavoin ruoanlaitossa.
Vinkki: Hyvin pestyt bataatit voit mainiosti syödä kuorineen.
4. Mausta rohkeasti
Mieto, jauhoisen pehmeä ja makeahko (sokeria 4,2 g/100 g) bataatti taipuu monenlaisiin makumaailmoihin. Mausta bataattiruoat rohkeasti vaikkapa intialaisilla, aasialaisilla tai meksikolaisilla mausteilla. Bataatti antaa makulisää sosekeittoihin ja perunamuusiin. Kokeile myös uunijuuresten joukossa, grillattuna tai ranskanperunoiden tapaan valmistettuna.
5. Säilytä oikein
Säilytä bataatti +12–+16 asteessa. Kylmässä, alle kymmenen asteen lämpötilassa ohutkuorinen bataatti pilaantuu nopeasti. Oikeissa olosuhteissa bataatti kestää käyttökelpoisena kolmesta viiteen viikkoon, joskus pidempäänkin.

Täytetyt uunibataatit
3–4 annosta, 35 min + 50 min uunissa
vegaaninen, tarvittaessa gluteeniton
3–4 (noin 1 kg) pientä tasakokoista bataattia
2 rkl oliiviöljyä
Vuokaan:
1 ps (1 kg) karkeaa merisuolaa
Täyte:
1 prk (200 ml) kookoskermaa
1 dl vettä
1 dl ruokakauraa tai gluteenitonta villikauraa
1 punainen chilipalko
1 tl limetin kuoriraastetta
1 rkl limettimehua
1 rkl inkivääriä raastettuna
½ dl tuoretta korianteria silputtuna
ripaus suolaa ja mustapippuria
- Pese bataatit huolellisesti juuresharjalla. Kuivaa pinnat ja halkaise bataatit pituussuunnassa kahtia. Öljyä bataatit kauttaaltaan.
- Levitä merisuola uunivuokaan ja paina bataatit siihen leikkuupinta ylöspäin. Kypsennä 200 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää.
- Mittaa kookoskerma ja vesi kattilaan. Kuumenna ja keitä ruokakaura kypsäksi miedolla lämmöllä pakkauksen ohjeen mukaan, noin 10 minuuttia. Villikauran kypsennysaika on 20 minuuttia. Sekoittele välillä.
- Huuhtele chili, halkaise se ja poista siemenet. Silppua chili ja lisää kauraseokseen. Lisää hyvin pestyn limetin kuoriraastetta ja mehua. Sekoita joukkoon raastettu inkivääri ja korianterisilppu.
- Koverra lusikalla bataattien sisus kauraseokseen. Varo rikkomasta kuorta. Sekoita täyte sileäksi. Tarkista maku.
- Jaa täyte takaisin bataattikuoriin ja kuumenna hetki uunissa.