Terve.fi

Auttaako puolukka ylä- ja alapäätä?

Auttaako puolukka ylä- ja alapäätä?
Puolukka on vähäenerginen, runsaskuituinen ja vähärasvainen eikä sisällä tyydyttynyttä rasvaa. Se on vähän natriumia sisältävä ja on luontainen E-vitamiinin lähde.
Julkaistu: 20.9.2012

Nyt puhutaan puolukasta.

Olen poiminut tai haluaisin mennä poimimaan, sanotaan kahvikupin ääressä. Työkaverin pöydällä on puolukkarasia, josta hän nappaa punakyljen poikineen ja kehottaa minuakin ottamaan, sillä puolukka on niin terveellistä.

Mutta mitä puolukan terveysvaikutukset ovat oikeasti – tai mitä käytettävissä oleva tieteellinen tutkimus niistä sanoo?

Puolukan terveysvaikutuksista löytyy tietoa muun muassa Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston julkaisemasta yhteenvedosta/raportista. Siinä todetaan, että se kokoaa yhteen tieteellistä näyttöä mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksista.

Raportin lataussivuilta löytyy tieto siitä, että yhteenveto on pantu ladattavaksi pdf-tiedostona Sitran nettisivuille syksyllä 2011.

Saattaa auttaa ylhäällä ja alhaalla

Yhteenvedon alkutoteama puolukasta on, että tämän terveysvaikutuksia on tutkittu varsin vähän. Tämän raportin koontia varten on löydetty kaksi kliinistä koetta, joissa koehenkilöt ovat syöneet puolukkaa tai juoneet puolukkamehua. Molemmissa kokeissa tutkitut nauttivat puolukan lisäksi muita marjoja.

Voisi olettaa alustavan koostumustiedon ja lisääntyvän näytön pohjalta, että puolukalla voi olla virtsateiden ja suun terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia, kerrotaan raportissa. Lisäksi kerrotaan oletusten vahvistamisen vaativan tarkempaa analyysia ja huolellisia kliinisiä kokeita.

Raportin mukaan puolukka sisältää mitä todennäköisimmin samoja proantosyanidiineja kuin karpalo. Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) ja pensaskarpalo (Vaccinium macrocarpon) ovat yhteenvedon mukaan sukulaiskasveja. Lisäksi summataan, että karpalon vaikutuksesta virtsateiden hyvinvointiin on runsaasti tutkimusnäyttöä.

Vähän natriumia, E-vitamiinin lähde

Yhteenveto kokoaa myös sellaiset terveysväittämät, joihin raportin tekohetkellä käytettävissä ollut tutkimus antaa näyttöä ja koostumustietoa: Puolukka on vähäenerginen, runsaskuituinen ja vähärasvainen eikä sisällä tyydyttynyttä rasvaa. Se on vähän natriumia sisältävä ja on luontainen E-vitamiinin lähde.

Mikä raportti?

Raportissa/yhteenvedossa kerrotaan, että tavoitteena on ollut ensinnäkin koota olemassa oleva tutkimustieto mustikasta, karpalosta ja puolukasta yksiin kansiin edelleen muokattavaksi kuluttajaviestintään, marjayritysten ja muiden hyödynnettäväksi. Toisekseen yhteenveto on tehty sen hahmottamiseksi, mitä saatavilla oleva tutkimustieto sanoo muun muassa marjojen terveysvaikutuksista ja kolmanneksi sen vuoksi, että voitaisiin kartoittaa ne tutkimusaukot, joita marjojen koostumus ja terveysvaikutustutkimuksessa on suomalaisesta näkökulmasta.

Yhteenveto löytyy Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston nettisivuilta. Raportissa on kerrottu myös työryhmän kokoonpano. Asiantuntijajäsenet ovat  dosentti Riitta Törrönen ETTK:sta (Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus) Kuopion yliopistosta ja dosentti Essi Sarkkinen Oy FoodFiles ltd:stä. FoodFilesin internet-sivuilla kerrotaan, että kyseessä on ravitsemusalan tutkimuspalveluyritys.

Itä-Suomen yliopiston internet-sivujen mukaan ETTK on yhteistyöympäristö, jossa tutkitaan elintarvikkeiden ja niiden komponenttien terveellisyyttä ja turvallisuutta. Lisäksi kerrotaan, että ETTK toimii asiantuntijana ja tieteellisenä yhteistyökumppanina elintarviketeollisuudelle, viranomaisille ja tutkimuslaitoksille ja että tärkein yhteistyökumppani elintarviketeknologian alueella on VTT.

1 kommentti