Terve.fi

Aurinkoihottuman oireet ja hoito

1

Aurinko voi yllättää ihon. Ihon yliherkkyysreaktiosta käytetäänkin nimitystä aurinkoihottuma. Lue aurinkoihottuman oireista ja aurinkoihottuman hoidosta.
Teksti Toimitus

Ihon yliherkkyysreaktio (punoitus, näppylät, kutina) auringonvalolle, voi olla joko ohimenevä, esimerkiksi lääkeaineen aiheuttama tila, tai pysyvä reaktiotapa.

Kirkas kevätaurinko voi yllättää odottamattomasti talven jäljiltä kalpean ihomme. Auringonpolttaman tunnemme ja osaamme suojautua siltä. Valoherkkyydellä tarkoitetaan ihon epätavallista reagointia auringonvalolle.

Useimmille henkilöille valolle herkistyminen aiheuttaa vain lieviä ja ohimeneviä oireita. Kuitenkin voimakas valoherkkyysreaktio voi johtaa sairaalahoitoon. Pysyvä valoherkkyys voi haitata elämää kotimaassa helmikuun ja syyskuun välisenä aikana ja olla myös esteenä ulkomaanmatkailulle.

Monimuotoinen valoihottuma (MMVI)

Monimuotoinen valoihottuma on yleisin valoherkkyyden muoto. Valoihottuman aiheuttaa yliherkkyys auringon UV-säteille ja joskus myös auringon näkyville säteille. Monimuotoisesta valoihottumasta kärsii noin 20 % aikuisista.

Monimuotoinen valoihottuma ilmaantuu keväällä, ensimmäisten auringonsäteiden myötä iho-alueille, jotka talvella tavallisesti pidetään suojattuna. Kaula-aukko, korvanlehdet ja käsivarret ovat tyypillisiä paikkoja ihottumalle.

Ihottumaa on monenasteista, suurimmalla osalla se on kuitenkin varsin lievää ja häviää itsestään kesän myötä.

Aurinkoihottuman oireet

Monimuotoisen valoihottuman oireet ilmenevät usean tunnin jälkeen auringonvalolle altistumisesta. Oireena ovat kutiava, pahkurainen, näppyläinen ihottuma. Joskus voi ilmaantua myös rakkuloita valolle altistuneille ihoalueille.

Valtaosa aurinkoihottumasta kärsivistä saa vain lieviä oireita.

Ihottuma on usein krooninen eli henkilö herkistyy auringonvalolle joka kevät tai kesä saaden ihottumaoireita.

Aurinkoihottuman ehkäisy ja hoito

Suojautuminen pahimmalta auringonvalolta (esim. pitkähihainen, suojaava vaatetus) ehkäisee parhaiten ihottuman muodostumista. Usein ihottuma on ohi kesän myötä, koska viimeistään loppukesästä iho on karaistunut auringonvalolle. Tämä on luonnollista siedätyshoitoa.

Oireiden lievittämiseksi voi käyttää tarvittaessa mietoa kortisonivoidetta ja kutinan hillitsemiseksi antihistamiinitabletteja. Vaikea ihottuma kuuluu aina lääkärin hoidettavaksi. Ennen aurinkokautta otetusta valosiedätyshoidosta voi olla myös apua.

Sisäsyntyinen valoekseema eli krooninen aktiininen dermatiitti

Tämä on harvinainen ja vaikeampi aurinkoihottuman muoto. Se on useimmiten vanhempien miesten sairaus.

Valolle altistunut ihoalue punoittaa, iho paksuuntuu ja hilseilee, toisinaan esiintyy myös vetistäviä näppylöitä. Ihottuma leviää myöhemmässä vaiheessa myös vaatetuksen suojaamille ihoalueille. Ihottuma pahentuu yleensä vuosien kuluessa. Herkimmät yksilöt saavat oireita jopa lasin läpi suodattuvasta auringonvalosta.

Sisäsyntyistä valoihottumaa ehkäistään ensisijaisesti suojautumalla auringonvalolta. Lisäksi hoitona voi olla kortisoni ja valosiedätyshoito. Tiettyjä solunsalpaajalääkkeitäkin käytetään vaikeimpien tapausten hoitona.

Valoihottuman tutkimukset

Ihotautiklinikoilla tehdään valoaltistuskokeita, joiden avulla voidaan selvittää mahdollista valoihottumaa. Koe tehdään käytännössä UVB- ja joskus myös UVA-valolla selän tai olkavarsien iholle. Monimuotoista valoihottumaa selvitettäessä tehdään usein toistokoe, jossa samaa ihoaluetta valotetaan useana päivänä peräkkäin. Seuranta-aika on 5 – 7 vuorokautta.

Lähteet:

Duodecim, Allergia -ja Astmaliitto, Valoihottumayhdistys

Julkaistu: 11.3.2010