Terve.fi

Astman päätyypit

Astman päätyypit

Eri-ikäisten astma on periaatteessa sama tauti ja lääkehoidotkin ovat hyvin pitkälle samanlaisia pienin eroin. Usein ajatellaan astman olevan lapsuusiän tauti. Tähän on monia syitä.
Mainos

Allergiaoireet lisääntyvät lapsilla ja kuitenkin usein rauhoittuvat iän myötä..

Lapsuusiän astma on useimmiten ns. allerginen eli ulkosyntyinen astma, jolloin allergia on todettavissa jollekin ympäristön hengitettävälle allergeenille, kuten siitepölyille tai eläinpölyille. Sitä kutsutaan myös atooppiseksi astmaksi. Edelleen lapsuusiän astma usein tervehtyy ja murrosiässä noin puolet tulee oireettomiksi. Taipumus kuitenkin jää ja sairaus voi tulla aikuisiässä takaisin.

Nykyisin astma on lisääntynyt länsimaissa vahvasti. Siitä on tullut kansantauti ja tavallisin pitkäaikaissairaus lapsilla. Vaikka suurin osa taudin toteamisista tapahtuu viidenteen ikävuoteen mennessä, tautia on kuitenkin eniten 50–65 vuoden ikäisessä väestössä. Aikuisiässä ns. sisäsyntyisen astman eli ei-allergisen astman osuus lisääntyy verrattuna lapsiin. Sisäsyntyisessä astmassa ei voida todeta herkistymistä ympäristön allergeeneille. Taudin syntymisen ja astmatulehduksen perimmäinen mekanismi ja syy on huonosti tunnettu.

Julkaistu: 10.11.2005