Anti-age-hoidot nuorena - haitallisia vai hyödyllisiä?

Anti-age-hoidot nuorena - haitallisia vai hyödyllisiä?
Yhä nuoremmat naiset päättävät, etteivät vanhene koskaan. Jopa teinit taistelevat ryppyjä ja ihon veltostumista vastaan anti-age-hoidoilla ja -voiteilla. Onko varhain aloitetuista rajuista hoidoista haittaa vai hyötyä?
Julkaistu 9.4.2015

Naiset tottuvat käyttämään silottavaa kosmetiikkaa jo teini-ikäisinä. Erilaisiin iho-ongelmiin puututaan entistä hanakammin, ja ihoa varjellaan saasteilta ja auringolta. Voiteilla ja seerumeilla ei enää pyritä vain oikomaan jo syntyneitä ryppyjä vaan myös lykkäämään ensimmäisten juonteiden syntymistä. Jo 25–30 -vuotiaat ovat huolissaan ikääntymisestä ja valmiita sijoittamaan rahaa anti-age-hoitoihin.– Nykynaiset on opetettu siihen, että ikääntymisen merkkejä pitää ehkäistä entistä aiemmin. Ehkä nälkä kasvaa syödessä, pohtii kosmetiikkasarja Dermalogican kouluttaja Mari Salokannel.

Tehot viemäriin 

Ikääntyvälle iholle tarkoitetun kosmetiikan  käyttö nuorena ei ole vaarallista, eikä niitä käyttämällä voi vanheta ennenaikaisesti.Esimerkiksi ryppyvoiteiden todistetusti toimivaa tehoainetta retinolia on myös nuorten aknen hoitoon tarkoitetuissa lääkevoiteissa. Rahat sen sijaan saattavat valua viemäriin: nuori iho ei osaa hyödyntää ryppyvoiteiden tehoaineita. ­Liian täyteläinen voide voi myös saada ihon kukkimaan.– Ihon kunto vaikuttaa ryppyjen kehittymiseen. Omalle iholle sopivan kasvovoiteen käyttö kannattaa aloittaa viimeistään 25-vuotiaana, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu Ihoakatemiasta sanoo. Jos aloittaa ihoa luonnollisesti uudistavat hoidot – led-valohoidon, mesoterapian tai kevyet kemialliset kuorinnat – ensimmäisten ikämuutosten ilmaantuessa, tarve kirurgiseen operaatioon myöhemmin voi siirtyä.

Paljonko pistetään?

Kaikille eivät pelkät purkit riitä. Maailmalla täyteainepistokset kiehtovat yhä nuorempia. Turvottavat ja täyttävät aineet, kuten hyaluronihappo ja botuliini, tekevät sileistä kasvoista kuitenkin kireän ja luonnottoman näköiset.Plastiikkakirurgi Asko Salmi Plastiikkakirurginen Sairaala KL:stä ei pistäisi täyteainetta nuorelle asiakkaalle, joka ei sitä tarvitse. Pistoksia antavat kuitenkin muutkin kuin lääkärit. Käytännössä kuka tahansa voi pistää täyteaineita missä tahansa ilman koulutusta ja tilata aineita netistä. Tämä voi houkutella nuoria asiakkaita. Asko Salmi pistää potilailleen täyteaineita kulmien väliin jääviin niin sanottuihin sibeliusryppyihin ja nenänpielistä leukaa kohti kulkeviin nasolabiaalipoimuihin. Täyteaineella voidaan myös nostaa alaspäin meneviä suupieliä, jotka tekevät ilmeestä surumielisen.

– Monella on sellainen harhaluulo, että täyteaineet ovat hirveän turvallisia. Tutkimusten mukaan siinä, miten paljon eri valmisteet aiheuttavat tulehdusta, on paljon eroa, Salmi kertoo. Kannattaa harkita, missä ja keneltä pistoksen ottaa. Tulehdusriski on olemassa, jos täyteaine ei ole puhdasta.

Ikäloppu kolmekymppinen 

– Nuoruuden ihannointi kulttuurissamme on hillitöntä. Koetaan, että jo kolmekymppinen siirtyy vaarallisen vanhenemisen alueelle, sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Taina Kinnunen sanoo. Hän työskentelee Tampereen yliopistossa ja on tutkinut muun ­muassa kauneusleikkausten vaikutusta naisten elämänlaatuun. 

– Nuoret nykynaiset käyvät jatkuvaa ulkonäkökilpailua. Mitä enemmän kilpailuun tarjotaan välineitä, sitä kiivaammmaksi taisto yltyy. Kinnusen mukaan jotkut kirurgit suosittelevat ensimmäisiä korjaavia toimenpiteitä jo kolmikymppisille. Jos potilas itse määrittelee, että jokin toimenpide on tarpeellinen, kirurgi voi suostua tekemään sen, vaikka joutuisi joustamaan omasta mielipiteestään.

– Jotkut ottavat botoxia jo 20–30 -vuotiaana. Yleensä nuorten kirurgiset toimenpiteet ovat kuitenkin rasvaimuja, rintaimplantteja ja hyaluronihappopistoksia, joilla tavoitellaan esimerkiksi turpeampia huulia.

Kauneutta koko rahalla 

– Kauneusihanne on muuttunut selkeästi muovisemmaksi. Suomi on Euroopan amerikkalaistuneimpia maita. Täällä halutaan tehdä niin kuin Jenkeissä, ei niin kuin Euroopan vanhoissa maissa, Kinnunen sanoo.Meillä ei ole samanlaista estetiikan perinnettä kuin eteläisemmässä Euroopassa.

– Eron huomaa heti, kun menee Italiaan tai Ranskaan. Meillä ihaillaan edelleen enemmän työteliästä kuin ulkonäköön huomiota kiinnittävää naista. Pitkä kieltämisen perinne voi tuottaa hillitöntä myöntymistä. Kinnunen viittaa suomalaiseen alkoholikulttuuriin: kun viina ensin kiellettiin ja sitten sallittiin, kansakunta alkoi ryypätä. Sama vertaus sopii kauneudenhoitoon. Vielä muutama vuosikymmen sitten kauneudella koreilua pidettiin syntisenä ja epäilyttävänä. Nyt suomalaiset ovat oppineet kaunistautumaan, ja nuori polvi tekee sitä estoitta.

Kommentoi »