
Alhainen D-vitamiinitaso lisää keisarileikkausriskiä
Tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että alhaiset D-vitamiinitasot raskauden aikana voivat johtaa keisarinleikkaukseen ennemmin kuin synnytykseen luonnollisella tavalla, kerrotaan Healthnews-verkkosivuilla. Näin ollen raskaana olevien naisten kannattaa harkita D-vitamiinia sisältävien ruokien syömistä tai vitamiinilisien hankintaa.
Keisarinleikkaukset ovat yleistyneet viime vuosina, mutta sektiota pidetään edelleen suurena operaationa, sillä siinä sikiö otetaan ulos kohdusta vatsanpeitteiden ja kohdun seinämän läpi tehdystä leikkaushaavasta, ja toipumisaika on varsin pitkä – noin kuusi viikkoa.
D-vitamiinin tärkein tehtävä on auttaa kalsiumia imeytymään ja kiinnittymään luustoon. Sitä tarvitaan myös luiden ja lihasten kehittymiseen.
Luonnollisia teitä synnyttävillä naisilla täytyy olla terveet alavatsan lihakset, joiden avulla vauva työnnetään synnytyskanavia pitkin ulos. Kaksi vuotta kestäneessä, alhaisia D-vitamiinitasoja ja keisarinleikkausriskin yhteyttä tutkittiin Boston University School of Medicinessa ja Boston Medical Centerissa Yhdysvalloissa.
” Naisilla, joilla oli D-vitamiinin puutosta synnytyksen aikoihin, oli lähes nelinkertainen keisarinleikkauksen todennäköisyys”, tutkimusta johtanut tohtori Michael Holick kertoo.
Parhaiten D-vitamiinia saa kalaöljystä, rasvaisesta kalasta sekä maitovalmisteista. Lisäksi D-vitamiinia valmistuu ihossa auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.
Lue lisää:
Terveydeksi: D-vitamiini – Tohtori.fiLääkärikirja: keisarinleikkaus – Tohtori.fi
Keskustele:Mistä D-vitamiinia?