Terve.fi

Äidin influenssarokotus voi suojata lasta jopa puoli vuotta

Äidin influenssarokotus voi suojata lasta jopa puoli vuotta
Raskaana olevia suositellaan ottamaan influenssarokotus, koska he ovat vaarassa saada taudin liitännäissairauksia. Rokotukset saattavat myös suojata heidän lapsiaan ensimmäisen puolen vuoden ajan.
Julkaistu 5.10.2010

Havainto on tervetullut, sillä alle puolen vuoden ikäisiä ei rokoteta, mutta heidän riskinsä sairastua pahaan influenssaan on suurentunut.

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla 1 170 äiti-lapsiparia navaho- ja apassireservaateissa, joissa lasten vakavat hengitystietulehdukset ovat tavallista yleisempiä. Lapset olivat syntyneet influenssakauden aikana, ja heistä 160:ltä otettiin verinäytteet influenssan vasta-aineiden löytämiseksi.

Puolen vuoden ikään mennessä lapsista 17 % oli joutunut sairaalahoitoon influenssaa muistuttavien oireiden takia, 36 % oli käynyt lääkärissä hengitysoireiden vuoksi ja 48 % oli ollut oireettomia.

Tutkijat havaitsivat, että laboratoriossa varmistetut influenssat sekä sairaala- ja lääkärikäynnit olivat noin 40 % harvinaisempia lapsilla, joiden äidit olivat ottaneet influenssarokotuksen raskauden aikana. Rokotettujen äitien lasten veressä oli myös runsaammin influenssan vasta-aineita, mikä viittaa parempaan suojaan tautia vastaan.

Vastaavia havaintoja on tehty myös Bangladeshissä, missä äidin rokotus liittyi noin 60 % pienempään sairastumisriskiin.

Suomessa influenssarokotukset ovat ilmaisia kaikille raskaana oleville raskauden vaiheesta riippumatta. Rokotus kannattaa ottaa loka-marraskuussa ennen talven epidemiakautta.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2010

Kommentoi »