Terve.fi

Nautitko kauhuelokuvista? Tapa voi koitua kohtaloksesi

Nautitko kauhuelokuvista? Tapa voi koitua kohtaloksesi
Kauhuelokuvien veret seisauttava vaikutus on kirjaimellisempi kuin luulit.
Julkaistu 19.12.2015

Kauhuelokuvien katselun on sanottu olevan turvallinen tapa pelätä, mutta nyt tutkijat ovat sitä mieltä, että ne voivat olla itse asiassa vaaraksi terveydelle, uutisoi The Telegraph.

Hollantilaistutkimuksen mukaan kauhuelokuvien katseleminen tehostaa hyytymistekijä VIII -nimisen proteiinin toimintaa. Tämä proteiini on vastuussa veren hyytymisestä.

Veri seisahtuu

Monia kauhuelokuvia kuvataan veret seisauttaviksi, ja tämä vaikuttaisi pitävän kirjaimellisesti paikkansa, sillä tutkimuksessa kauhuelokuvien havaittiin kohottavan veritulpan riskiä noin viidenneksellä.

Termi veret seisauttava on peräisin keskiajalta, jolloin pelon uskottiin seisauttavan tai tukkivan verenkierron. Hollantilaistutkimus on ensimmäinen, jossa tarkastellaan, onko uskomuksessa mitään perää.

Hyytävää katsottavaa

Tutkijat värväsivät 24 tervettä vapaaehtoista, jotka olivat iältään korkeintaan 30-vuotiaita. Kaikki olivat opiskelijoita, valmistuneita opiskelijoita tai Leiden University Medical Centren työntekijöitä. 14 osallistujaa katsoi ensin kauhuelokuvan ja sen jälkeen neutraalin dokumenttielokuvan. Loput osallistujat katsoivat elokuvat päinvastaisessa järjestyksessä.

Kauhuelokuvan katsominen kohotti hyytymistekijä VIII:n määrää keskimäärin 11 kansainvälisellä yksiköllä per desilitra (11 IU/dl), minkä on todettu kohottavan veritulpan riskiä.

Hyytymistä edistävän proteiinin määrä lisääntyi 12 (57 prosentilla) osallistujalla kauhuelokuvan aikana. Dokumenttielokuvan aikana proteiinin määrä lisääntyi ainoastaan kolmella osallistujalla eli 14 prosentilla osallistujista. Proteiinin määrä väheni 18 (86 prosentilla) osallistujalla dokumenttielokuvan aikana, mutta kauhuelokuvan aikana se väheni vain yhdeksällä osallistujalla eli 43 prosentilla. 

Ei aiheuta yksinään veritulppaa

Osallistujat katsoivat elokuvat yli viikon päästä toisistaan samaan aikaan päivästä, mukavassa ja rentouttavassa ympäristössä. Molemmat elokuvat kestivät noin 90 minuuttia. Osallistujilta otettiin ennen elokuvien katsomista ja niiden jälkeen verikoe, josta mitattiin hyytymistekijän määrä. Osallistujat määrittelivät myös asteikolla 0–10, kuinka peloissaan he olivat elokuvan aikana olleet.

Tutkijat eivät kuitenkaan havainneet, että kumpikaan elokuva olisi kohottanut muiden veritulppan muodostumista edistävien proteiinien määrää. Niinpä pelkkä kauhuelokuvien katsominen tuskin aiheuttaa katsojalle veritulppaa mutta saattaa kuitenkin edistää sellaisen syntymistä.

Kommentoi »