Terve.fi

Miksi miehen kannattaa käydä PSA-testissä?

Miksi miehen kannattaa käydä PSA-testissä?
Eturauhassyöpä on salakavala vieras: syöpä voi lonkeroida elimistössä vuosikausia oireettomana. Tämä tietäen se on opittu diagnostisoimaan varhaisvaiheessaan yksinkertaisella ja halvalla PSA-veritestillä.
Julkaistu 9.11.2015

Eturauhassyöpä on salakavala vieras: syöpä voi lonkeroida elimistössä vuosikausia oireettomana. Tämä tietäen se on opittu diagnostisoimaan varhaisvaiheessaan yksinkertaisella ja halvalla PSA-veritestillä. Mistä siis kiikastaa; miksi vain 52%:lla suomalaisella syöpä löydetään paikallisena, kun vastaava luku USA:ssa on 81%?

Kummassakaan maassa ei ole virallista seulontaohjelmaa. Erot levinneisyydessä syövän toteamishetkellä selittyvät kuitenkin erilaisella vakiintuneella käytännöllä PSA-arvon testauksessa: USA:ssa miehet ovat käyneet testeissä omaehtoisesti jo 80-luvulta lähtien, Suomessa miehet vasta opettelevat tätä.

PSA-testin hyödyt kiistattomat

Todistus PSA-seulontahyödystä on kattava. PSA-seulonnan vastustajat nostavat kuitenkin esiin ns. väärät positiiviset löydökset sekä turhan altistuksen näytteiden ja hoitojen mahdollisille haitoille. Kun magneettikuvat yhdistetään ultraäänitutkimukseen ja näytteenotto tehdään ohjatusti tai jos miehiä seurataan riittävän pitkään, myös ns. väärät positiiviset PSA-hälytykset osoittautuvat useimmiten syöpään liittyviksi.

Sekin on tosiasia, että jotkut miehet voivat mennä hautaansa eturauhassyövästään tietämättöminä. PSA-testauksista pidättäytyminen näiden miesten mahdollisen ylihoitamisen välttämiseksi johtaa kuitenkin helposti juuri siihen, että hoitoa tarvitsevat löydetään liian myöhään – vasta kun syövät ovat levinneet paikallisesti tai laajemmin, jolloin niitä ei voida enää parantaa.

PSA-testi löytää eturauhassyövän ajoissa

Paikallisen eturauhassyövän hoito uusimmilla sädehoitotekniikoilla tai robottileikkauksella parantaa useimmiten ilman vakavia haittoja myös mahdollisesti ylihoidetut miehet. Miehet jatkavat elämäänsä mieskuntoaan menettämättä. Hoitojen haitattomuuden takuuna on juuri oireettomuus diagnoosihetkellä, kun sairaus todetaan PSA-testaukseen perustuen.

Levinnyttäkin syöpää voidaan hoitaa ilman, että syöpä lyhentää miesten elinaikaa, mutta osana hoitoa miehet yleensä kastroidaan ja altistetaan moninaisille vakaville hoitohaitoille. Uusien täsmälääkkeiden huikeista hinnoista johtuen kaikkiin hoitoihin ei yhteiskunnalla välttämättä olekaan enää varaa, kuten professori Jussi Huttunen ennakoi jo lähes kymmenen vuotta sitten.

Väittäisin tärkeimpien terveydenhuoltoakin koskevien päätösten olevan poliittisia. Yhä useammin joudutaan kysymään mitä hoito saa maksaa. Tehokkain strategia hillitä syövänhoidon kustannuksia on kaikesta huolimatta löytää syövät paikallisina ja oireettomina.

Mies: pidä huolta itsestäsi ja käy PSA-testissä!

Vaikka seulontaa ei järjestetä, on miesten oma etu testauttaa PSA-arvonsa. Vastaanotoillani huomaan usein, että ’kaiken takana on nainen’: moni eturauhassyöpä löytyy valveutuneen vaimon passittaessa miehensä PSA-kokeeseen tai ohjeistaessa miestään vaatimaan PSA-arvonsa mittausta työterveyshuollossa.

Yhtälailla miehet, joilta syöpä löytyy PSA-testin perusteella, kertovat kymmenelle parhaalle kaverilleen: menkää nyt ihmeessä siihen PSA-testaukseen. Sitä paitsi PSA-arvon testi on halpa.

Kirjoittaja on Timo Joensuu, yksi Suomen johtavia eturauhassyövän asiantuntijoita ja Docrates Syöpäsairaalaan yksi perustajista.

Lähteitä: Suomen Syöpärekisteri, www.syöpärekisteri.fi, päivitetty 8.10.2014. CA Cancer J Clin 2014; 64:9-29

Artikkeli on kumppanin tuottamaa sisältöä.

Kommentoi »