Terve.fi

Miksi virtsatietulehdukset yleistyvät juuri kesällä?

Miksi virtsatietulehdukset yleistyvät juuri kesällä?
Tutkijat havaitsivat virtsatietulehduksista johtuvien sairaalakäyntien lisääntyvän yllättävästä syystä.
30.11.2015

Uuden tutkimuksen mukaan vakavien virtsatietulehdusten määrä kasvaa kesällä, varsinkin nuorten naisten keskuudessa, uutisoi Livescience.

Tutkijat tarkastelivat virtsatietulehduksen takia sairaalaan vuosina 1998–2011 joutuneiden yhdysvaltalaisten tietoja. He havaitsivat sairaalakäyntiä vaativien tulehdustapausten lisääntyvän kesäisin ja taas vähentyvän talven tullessa. Ilmiö päti sekä miehiin että naisiin.

Kun tutkijat tarkastelivat kausittaista vaikutusta kaikissa ikäryhmissä, he havaitsivat, että kesä lisäsi erityisesti nuorten naisten virtsatietulehdusten määrää. Vanhemmilla naisilla virtsatietulehduksesta johtuvat sairaalakäyntien määrä pysyi suunnilleen samana vuoden ympäri.

Syypäinä nestehukka ja seksi?

Ilmiöön on olemassa useita eri selityksiä. Esimerkiksi nestehukka yleistyy kesäisin, ja se voi kohottaa virtsatietulehduksen riskiä. Nuoremmilla ihmisillä on taas tapana viettää enemmän aikaa ulkona kesäisin, joten nestehukkakin on heillä todennäköisempi kuin vanhemmilla.

Myös seksuaalinen aktiivisuus voi lisääntyä kesällä nuorten naisten keskuudessa, ja se on yksi virtsatietulehduksia aiheuttava tekijä.

Lähde: Livescience

Kommentoi »