Terveys

Näin hoidat kuivaa nenää – 7 hyödyllistä vinkkiä

Nenän kuivuutta voi hoitaa monin kotikonstein, mutta jos vaiva ei helpota, kannattaa käydä lääkärin juttusilla.

Teksti Johanna Rytkönen
Kuvat Istock
5.10.2015 Terve.fi

Kuiva nenä aiheuttaa todella epämukavan olon, mutta tärkein syy sen hoitamiseen on kuitenkin se, että keuhkot voivat paremmin. Nenä on tärkeä osa hengityselimistöä, sillä se suodattaa, lämmittää ja kosteuttaa ilmaa, ennen kuin se pääsee keuhkoihin. Kuiva nenä tarkoittaa myös kuivia keuhkoja.

Nenän kuivuminen johtuu yleensä kuivasta ilmasta, allergioista, nenäsuihkeen käytöstä tai antihistamiinilääkkeistä. Livestrong.com listasi seitsemän keinoa, joilla kuivunutta nenää voi hoitaa.

1. Antihistamiinit ja nenäsuihkeet

Vältä näiden käyttämistä, ellei lääkärisi ole toisin määrännyt.

2. Nesteytys

Juo riittävästi vettä, jotta kehosi pystyy tuottamaan limaa.

3. Suolaliuos

Käytä nenälle tarkoitettua suolaliuosta, kun haluat kosteuttaa nenätiehyitä. Nenälle tarkoitettuja suolaliuossuihkeita saa apteekista ilman reseptiä. Varmista, että ostat suihkeen, joka on 100-prosenttisesti suolaliuosta, jolloin voit käyttää sitä niin usein, kun nenäsi vaatii.

4. Ilmankostutin

Hanki kotiisi ilmankostutin. Muista puhdistaa se säännöllisesti, ettet päädy hengittämään bakteereja.

5. Kosteusvoide

Levitä pieni määrä kosteusvoidetta sierainten sisäpuolelle. Hiero voide ihoon niin, ettet joudu hengittämään sitä. Vältä maaöljypohjaisia voiteita, sillä ne voivat aiheuttaa keuhkokuumeen, jos niitä hengittää keuhkoihin. Paras kosteusvoide tähän tarkoitukseen on vesipohjainen tai 100-prosenttinen aloe vera -voide.

6. Särkylääkkeet

Lievitä kuivasta nenästä johtuvia päänsärkyjä reseptivapailla särkylääkkeillä. Vältä lääkkeitä, jotka sisältävät tukoksia avaavia aineita tai antihistamiineja, sillä ne voivat ärsyttää nenätiehyitä. Ibuprofeiini on hyvä vaihtoehto säryn lievittämiseen.

7. Lääkäri

Käy lääkärissä, jos nenän kuivuus ei ole helpottanut viikon sisällä, tai jos siihen liittyy myös suun ja silmien kuivuutta.

Lähde: Livestrong.com

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi