Sairaudet

Närästys kiusaa kesälläkin – näin ehkäiset ja hoidat

Vatsahapon aiheuttama korvennus rinnassa eli närästys on hyvin yleinen vaiva ruokailun jälkeen. Pahimmillaan närästys nostaa hapanta mahanestettä nieluun saakka.

8.7.2015 Terve.fi

Grilli on kuumana kesällä Suomen jokaisessa kolkassa ja rasvainen ruoka maistuu ulkoilmassa. Annoskokokin voi huomaamatta kasvaa, kun ruokailu on sosiaalista ja kestää koko kesäillan ajan. Lisäksi ulkomailla reissaava ei välttämättä ole tottunut mausteiseen ruokaan.

Vatsahapon aiheuttama korvennus rinnassa eli närästys on hyvin yleinen vaiva ruokailun jälkeen. Pahimmillaan närästys nostaa hapanta mahanestettä nieluun saakka.

Mausteisen ja rasvaisen ruoan sekä runsaan syömisen lisäksi närästystä voivat aiheuttaa savustetut tai käristetyt ruoat ja sitrushedelmät. Juomista kahvi, alkoholi ja happamat mehut ovat myös usein syynä närästysoireisiin. Makean himoakin olisi hyvä taltuttaa, sillä joillekin suklaa ja muut makeiset voivat aiheuttaa oireita.

Ylipaino, tupakointi, raskaus ja kipulääkkeiden pitkäkestoinen käyttö altistavat niin ikään närästykselle. Kiristävät vaatteet voivat lisätä närästystä, samoin kumartelu ja nostelu.

Ehkäise ennalta

Ajoittaiseen närästykseen tepsii itsehoito. Mahaa ärsyttäviä ruokia ja juomia kannattaa välttää, jos ne aiheuttavat oireita. Runsaita aterioita ei ole syytä nauttia juuri ennen nukkumaanmenoa: parin, kolmen tunnin tauko ruokailun ja nukahtamisen välillä on paikallaan.

Korvennusta ja poltetta rintalastassa ilmenee usein öisin, sillä makuulla olo pahentaa närästystä. Jos närästys häiritsee yöunia, voi oloa helpottaa nostamalla sängyn päätyä esimerkiksi kirjojen avulla. Tyynypinon kasvattaminen ei auta oireisiin.

Jos kärsii närästyksestä, tupakointi kannattaa lopettaa. Ylipaino aiheuttaa painetta vatsaontelossa, joten painonpudotus ehkäisee ja vähentää oireita. Tupakoinnin lopettamiseen ja painonpudotukseen saat tuotteita ja neuvoja apteekista.

Apteekista helpotusta

Närästystä voi lievittää apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä, joita voi kokeilla 1–2 viikon ajan.

  • Lieviin ja satunnaisiin oireisiin sopivat mahahappoa neutraloivat antasidit, jotka vaikuttavat nopeasti, mutta lyhyen aikaa. Tarpeen mukaan niitä on otettava useita kertoja päivässä. Antasidit heikentävät joidenkin lääkkeiden imeytymistä, joten esimerkiksi antibiootti on otettava pari tuntia ennen närästyslääkettä. Antasidit sopivat myös raskaana oleville.
  • Alginaatit estävät mahan sisällön nousua ruokatorveen. Niihin kannattaa turvautua, jos närästykseen liittyy happamia röyhtäyksiä.
  • Histamiinin H2-salpaajat estävät hapon eritystä vähentämällä mahanesteen määrää ja sen happamuutta. Niitä käytetään toistuvaan närästykseen korkeintaan kahden viikon ajan ja ne vaikuttavat noin 12 tuntia.
  • Myös toistuvaan närästykseen käytettävät protonipumpun estäjät estävät hapon erityksen vielä tehokkaammin kuin H2-salpaajat. Ne vaikuttavat noin 24 tuntia.
  • Neuvoja ja apua oikean tuotteen valintaan saat apteekista. Jos itsehoidosta huolimatta oireet jatkuvat, toistuvat tai pahenevat, on hyvä mennä lääkäriin ja selvittää närästyksen syy.

Lähde: Yliopiston apteekin tiedote 1.7.2015

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi