Terve.fi

Faktat haltuun: Yskä

Faktat haltuun: Yskä
Yskä on hengitysteitä suojaava voimakas heijaste eli refleksi, jonka tarkoituksena on poistaa vieras materiaali hengitysteistä.
Julkaistu 3.7.2015

Yskä on hengitysteitä suojaava voimakas heijaste eli refleksi, jonka tarkoituksena on poistaa vieras materiaali hengitysteistä.

Yskän taustalla voi olla lukemattomia syitä, joista useimmat ovat vaarattomia, mutta toiset vakavia ja lääkärin hoitoa vaativia.

Usein aiheuttaja on jokin hengitystieinfektio ja yskä loppuu itsestään infektion parannuttua.

Muita mahdollisia yskän aiheuttajia ovat alkava astma, närästys eli refluksitauti tai tupakoitsijoilla tavallinen krooninen keuhkoputkentulehdus.

Myös keuhkokuume, sydämen vajaatoiminta ja keuhkoveritulppa voivat aiheuttaa yskää.

Yksi yleisimmistä, mutta harmittomammista syistä yskimiseen on vieraan materiaalin joutuminen hengitysteihin, josta puhutaan “ruuan menemisenä väärään kurkkuun”.

Hengitystieinfektiossa hengitysteiden limakalvo vaurioituu ja joskus limakalvovaurion korjaantuminen voi kestää viikkoja ja aiheuttaa lisääntynyttä yliärtyvyyttä.

Näin ollen yskääkin voi esiintyä useita viikkoja hengitystieinfektion jälkeen.

Hoito

Yskän hoidossa pyritään ensisijaisesti löytämään yskän aiheuttaja. Kun aiheuttaja on tiedossa, sitä voidaan hoitaa ja yskäkin saadaan loppumaan.

Varsinaisia yskänlääkkeitä on kahdenlaisia: liman irtoamista edistäviä ja yskää hillitseviä valmisteita.

Yskänlääkkeiden teho on kliinisissä tutkimuksissa ollut kuitenkin huono, eivätkä ne käytännössä suinkaan aina tuo helpotusta oireeseen.

Milloin lääkäriin?

Jos yskään liittyy selvä hengenahdistus, poikkeava rintakipu, korkea lämpö ja yleisvoinnin heikkous tai verisiä ysköksiä, on järkevää hakeutua päivystyksellisesti lääkäriin.

Lääkärin suorittamat tutkimukset ovat perusteltuja myös yskän pitkittyessä yli kuukauden tai ollessa poikkeuksellisen vaikea.

Kommentoi »